Újabb bankot bírságolt meg az MNB

felirat Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS logo SZIMBÓLUM
Budapest, 2013. november 20. A Sberbank logója és felirata az egykori Volksbank-bankfiókon a IV. kerületi Árpád úton 2013. november 20-án. A tavalyi tulajdonosváltást követően a Magyarországi Volksbank Zrt. 2013. november 1-jétől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik tovább - közölte honlapján a pénzintézet. A Volksbank International 2012 februárjában került az orosz bank tulajdonába. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank megbüntette a Sberbankot, mert annak többet kell tenni az ügyfelek, tényleges tulajdonosok és tranzakciók azonosításáért.
Vágólapra másolva!

Az MNB

43,45 millió forint bírság megfizetésére

és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Sberbank Magyarországot.

A bírságot többek közt

  • hitelkockázati,
  • tőkeszámítási,
  • számviteli,
  • adatszolgáltatási, illetve
  • az informatikai és a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységét

érintő problémák miatt.

Ezek nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Utóbbi kapcsán a vizsgálat megállapította, hogy egyes ügyfelek és tranzakciók azonosítása elmaradt, több tényleges tulajdonosi nyilatkozat helytelen volt, valamint az informatikai-nyilvántartási rendszer nem biztosította teljes körűen a szankciós szűrések végrehajtását.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Sberbankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket ezen hiányosságok megszüntetésére.

A bírság mértékét különösen a pénzügyi szolgáltatási, valamint a pénzmosás és

a terrorizmus finanszírozása elleni tevékenység körében feltárt jogsértések száma, súlya indokolta.

Enyhítő körülmény volt a bank együttműködő magatartása, a hiányosságok megszüntetésére tett azonnali intézkedései, továbbá az, hogy a jogsértések kapcsán nem sérültek az ügyfelek érdekei.