Az elhízás egészségügyi költségei évi 315 billió forintra nőhetnek 2025-re

2017.10.11. 13:31

Az elhízás olyan rohamosan terjed a világon, hogy ha nem sikerül megelőzni és kezelni, következményeinek egészségügyi költségei elérhetik az évi 1,2 billió dollárt (315 billió forint) 2025-re - közölte az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation) az elhízás szerdai világnapján.

Az elhízás aránya a világon megkétszereződött 1980 és 2014 között.

Legalább 2,8 millióan halnak meg évente a túlsúly vagy az elhízás következményei miatt a világszövetség adatai alapján.
Több mint 1,9 milliárd felnőtt volt túlsúlyos, 600 millió volt elhízott 2014-ben, ami azt jelenti, hogy a világon a felnőttek 39 százaléka túlsúlyos, 13 százaléka elhízott volt.

Tavaly a 32 éves mexikói Juan Pedro Franco volt a világ legkövérebb embere. 595 kilójából drasztikus diétával három hónap után 175 kilót sikerült fogynia. Idén tavasszal gyomorszűkítő műtéten esett át, és állítólag folyamatosan dobja le kilókat.Forrás: NOTIMEX/Especial

A világszövetség szerint a növekedés oka a több, magasabb kalóriatartalmú étel fogyasztása és a kevesebb testmozgás. Az emberek nagyobb valószínűséggel végeznek fizikailag kevésbé megterhelő munkát, élnek városokban és közlekednek olyan eszközökkel, amelyek kisebb testi erőkifejtést igényelnek.
Az elhízottnak a szívbetegségek, az agyvérzés, a diabétesz, a porckopás és a rák egyes típusai nagyobb kockázatával kell számolniuk. Ezeknek a betegségeknek - valamint az ízületek károsodásának, mely hátfájást okozhat, csípő- vagy térdprotézist tehet szükségessé - az éves költsége 2025-re elérheti az 1,2 billió dollárt (315 billió forint).

IllusztrációForrás: ANP/AFP/Roos Koole

A világszövetség felhívta a figyelmet, hogy az elhízás és az alultápláltság egyszerre lehet jelen ugyanabban az országban, közösségben vagy háztartásban is.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt ajánlja, hogy az élelmiszeripar támogassa az egészséges táplálkozást a feldolgozott élelmiszerek só-, cukor- és zsírtartalmának csökkentésével, valamint az ilyen termékek reklámozásának korlátozásával.

A WHO és a londoni Imperial College kutatóinak friss elemzése alapján a gyermek- és serdülőkori elhízás aránya több mint tízszeresére nőtt 1975 és 2016 között, mintegy 124 millió az elhízottak és 192 millió az alultápláltak száma az 5-19 éves korosztályban a világon.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK