Íme a víz, amelynek palackja többe kerül, mint egy jó whisky

Fat Duck étterem
British Chef Heston Blumenthal is pictured at the entrance to the Fat Duck restaurant in Bray, Berkshire, on March 12, 2009. One of the world's finest restaurants, the Fat Duck, is to reopen Thursday, a spokeswoman for British chef Heston Blumenthal told AFP, two weeks after a health scare which hit some 400 diners. The Michelin three starred restaurant in Bray, west of London, closed on February 24 after about 40 customers said they had fallen ill, a figure which rose roughly tenfold following media coverage. AFP PHOTO/Ben Stansall / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Heston Blumenthal séf – Michelin csillagos Fat Duck angliai étterem alapítója – szeretett volna rizottójának egyedi, füstös ízt adni, azonban nem talált semmit a piacon, ami olyan természetes összetevőkből készült volna, mint a víz.
Vágólapra másolva!

„Mások szerint nem normális dolog a víznek füstös jelleget adni, de Heston Blumenthal szerint szükséges. Ez a fickó pedig sokkal többet tud a főzésről, mint én, szóval tegyünk eleget a kihívásnak” – mondta David Lea-Wilson, a walesi összetevőket árusító üzlet tulajdonosa.

Lea-Wilson és felesége, Alison kifejlesztették a Halen Môn Oak füstölt vizet. A pár úgy véli, hogy ez az egyetlen természetes termék ebben a kategóriában. Létezik hasonló amerikai termék folyékony füst névvel, de ezek vegyi anyagokkal kevert ízesítőket tartalmaznak.

Heston Blumenthal séf, a Michelin csillagos Fat Duck angliai étterem alapítója Forrás: AFP/Ben Stansall

A tíz napos készítés során a házaspár tölgyfapor és tölgyfadarabon keresztül egy hurok segítségével folyatja a vizet, aminek eredményeként egy whisky színű folyadék jön létre, erős égetett fa aromával. A 100 ml nagyságú Oak Smoked Water üvege 4,10 fontba (1.500 forint) kerül. A terméket nem könnyű beszerezni, online nehezen elérhető, valamint Angliában csak egy üzlet, a londoni Harvey Nichols árusítja.

Összehasonlításképpen: egy üveg Reserve Single maláta skót whisky 22 fontba kerül, vagyis 3,14 fontba (1.100 forint) a 100 ml.

2013-ban kezdték előállítani különleges terméküket, amely azóta egyre több étterem konyhájában bukkan fel alapanyagként.

– mondta Jonny Lake, a Fat Duck vezetője.

De a termékkel készült ételek nem csak drága éttermekben fordulnak elő. Számos élelmiszergyártó használja a Halen Môn Oak füstölt vizet, például a brit kiskereskedő a Marks & Spencer kenyereihez, vagy az Iceland nevű brit diszkontáruház által készített füstölt pulyka is ezzel készül.

– mondta Neil Nugent az Iceland vállalat vezető séfje.

A füstölt víz továbbá használható rizottóban, hamburgerben, szószoknál vagy leveseknél, valamint majonézhez, de akár jégkockát is lehet belőle készíteni, amivel a koktélkínálatot lehet színesíteni.
Lea-Wilson és felesége, Alison több mint húsz évvel ezelőtt hozták létre cégüket, az Anglesey Sea Salt nevű vállalkozásukat a walesi partok északnyugati részén – kezdetben tengeri sóval foglalkoztak, amit forralásos eljárással nyertek ki.

A vállalat értéke 1 és 5 millió font között van, és évente 30 százalékkal nő. A füstölt víz értékesítése az elmúlt két évben megduplázódott – mondta Lea-Wilson.

– tette hozzá Lea-Wilson.

A cég ráadásul júniusban részt vett a New York-i Fancy Food Show-n – Lea-Wilson pedig a vállalat tengeri sójával szeretne betörni az amerikai piacra.