KSH: emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

NÖVÉNY gyümölcs alma Golden alma almaszedés
Derecske, 2015. szeptember 9. Munkások golden almát szednek a Bold-Agro Kft. almáskertjében, Derecske határában 2015. szeptember 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak augusztus hónapban – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növényi termékek ára először emelkedett az elmúlt egy évben, az élőállatok és állati termékek áremelkedése pedig tovább lassult.
Vágólapra másolva!

Idén augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának árait. Ez a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze.

A tej és gyümölcs ára emelkedett a legnagyobb mértékben

A gabonafélék ára 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a búza ára 7,9 százalékkal nőtt, a kukoricáé 3,7 százalékkal csökkent idén augusztusban az előző év azonos időszakához képest. A gyümölcsök ára 9,8 százalékkal emelkedett.

Ezen belül legjobban az alma drágult, 22 százalékkal, részben az előző évi alacsony bázis következtében.

(Tavaly augusztusban 11 százalékkal csökkent az alma termelői ára éves összevetésben.) Az ipari léalma 35 forintba került kilogrammonként, ami 80 százalékos növekedést jelent. Az őszibarack ára 2,3 százalékkal csökkent.

A gyümölcsök közül az alma drágult a legjobban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az élő állatok termelői ára 3,1, az állati termékeké 18,7 százalékkal emelkedett, a tej ára 28, a tojásé 1,1 százalékkal nőtt.

A zöldségfélék ára 1,2 százalékkal mérséklődött. A paradicsom ára 6,0 százalékkal emelkedett, a KSH a növekedést az étkezési paradicsomnál mérte, ugyanis az ipari paradicsom ára 11 százalékkal visszaesett. A burgonya ára 8,2 százalékkal mérséklődött.

Drágulást hozott az év első kétharmada

Idén január-augusztusi időszakban az előző év azonos időszakához képest a mezőgazdasági termelői árak 3 százalékkal voltak magasabbak. Ezen belül a növényi termékek ára 1,6 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 11 százalékkal emelkedett.

A vágósertés ára 19 százalékkal, a tej ára 26 százalékkal emelkedett az év első nyolc hónapjában a 2016. január-augusztusi időszakhoz képest.