Még mindig 25 millió embert érint a rabszolgaság

World Day Against Child Labour in Dhaka world day against CHILD labor 2016 bangladesh children unhealthy ENVIRONMENT modern SLAVERY index POOR POVERTY working hazardous without safety any BOY little wages earning lifestyle living livelihood SQUARE FORMAT
Children working riskey environment inside Aluminium pot factory in Dhaka, Bangladesh on June 11, 2016. According to ILO more than 168 million children are trapped in child labour. More than half of them, 85 million, are in hazardous work. This persistence of child labour is rooted in poverty and lack of decent work for adults, lack of social protection, and a failure to ensure that all children are attending school through to the legal minimum age for admission to employment. Regards (Photo by Zakir Hossain Chowdhury/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Bár a nemzetközi ügynökségek tudják, hogy több tízmillió ember rabszolgaként dolgozik, és hogy ebből sok cég profitál, de ez még nem elég ahhoz, hogy a globális rabszolgaság problémáját kezeljék.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy a most publikált jelentés felpiszkálja a nemzetközi erőfeszítéseket a rabszolgaság ellen.

Az Egyesült Nemzetek munkaügyi hivatalának, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek és az emberi jogokkal foglalkozó csoportnak, a Walk Free Alapítvány által a múlt hónapban közösen közzétett jelentése szerint, 25 millió ember dolgozik gyakorlatilag rabszolgaként szerte a világon.

A felmérés a rabszolgaság számszerűsítésével megteszi az első fontos lépést, amely arra kényszerítheti a kormányokat, hogy cselekedjenek – állítja Andrew Forrest, az ausztrál Fortescue vállalat elnöke, és a Walk Free Alapítvány alapítója.

Andrew Forrest, az ausztrál Fortescue vállalat elnöke, és a Walk Free Alapítvány alapítója Forrás: AFP/William West

– mondta Forrest CNBC-nek.

A jelentés nyomán Forrest elmondta, bíznak abban, hogy a kormányok és a cégvezetők „most végre felébrednek, miután a modern rabszolgaság mérhetővé vált” – tette hozzá.

Ugyanakkor nincs sok ok az optimizmusra, mert a probléma ismerete nem jelenti azt, hogy könnyen fel is számolható. A rabszolgaság elleni küzdelem sokkal nagyobb kihívást jelent, mint az egész ördögi kör feltárása – nyilatkozta Jean Devlin, a Control Risks tanácsadó partnere.

Alumíniumgyárban dolgozó gyerekek Forrás: NurPhoto/Zakir Hossain Chowdhury/NurPhoto/Zakir Hossain Chowdhury

– mondta Hannah Broscombe, a Verisk Maplecroft tanácsadó cég elemzője.

Sok munkaközvetítő illegálisan működik, felesleges díjakat számláz a munkavállalóknak, és ezáltal csapdában tartja őket, a munkások pedig gyakran túlságosan félnek, hogy bármit is szóvá tegyenek.

Broscombe szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a globális rabszolgasági indexnek nincsen valódi hatása a problémára. A felmérés ugyanis lebontja államok és iparágak szerint a rabszolgasági kockázatokat, ami segíthet enyhíteni és megszüntetni a gondokat.

A rabszolgaság veszélyezteti magukat a vállalkozásokat is

A modernkori rabszolgaság az emberi jogok alapelveinek megsértése, de ez nem elég kényszerítő erejű ahhoz, hogy ennek ellenére minden vállalkozás felszámolja.

Szakértők szerint a cégek is hamarabb számolnák fel a problémát, ha tisztában lennének azzal, hogy ez mennyiben veszélyezteti működésüket.

Vagyis az olyan vállalkozások, amelyek részt vesznek az újkori rabszolgaság fenntartásában, komolyan kockáztatják hírnevüket. Azokat a vállalatokat, amelyekről kiderül, hogy részt vettek ebben az embertelen rendszerben, megbüntetik, tevékenységüket felfüggesztik, amíg fel nem számolják a rabszolgamunkát, ez pedig komoly bevételkiesést okoz – mondta Broscombe.

Téglagyárban dolgozó gyerekek Forrás: NurPhoto/Mohammad Ponir Hossain/NurPhoto/Mohammad Ponir Hossain

Az cég belső ellenőrzése egy remek első lépés, de valójában csak a jéghegy csúcsa – tette hozzá.

A cégeknek arra kell törekedniük, hogy bizalom jöjjön létre a partnereikkel, ha hatékonyan szeretnék megtalálni és leküzdeni a modern rabszolgatartási gyakorlatokat – mondta Devlin.

Ez azt jelentheti, hogy a belső ellenőrzési módszerek relevánsabbak lehetnek a kisebb vállalatok számára, ahol a bizalmi viszony könnyebben kiépíthető a beszállítókkal – egészítette ki Broscombe.