FONTos határidő, mától nem lehet fizetni a régi érmével

2017.10.16. 06:27

34 év után mától nem lehet fizetni a régi, egyfontos érmékkel Nagy-Britanniában. A kerek érme lecserélésére azért volt szükség, mert egyre több hamisítvány került forgalomba. Az új érme tizenkét szögletű, és a hátlapját egy 15 éves fiú álmodta meg.

Nagy-Britanniában folyamatosan zajlik a készpénzek cseréje. Azonban nemcsak a papírpénzeket váltják modernebb, biztonságosabb műanyag bankjegyekre, hanem az érméken is változtat a Bank of England.

Az angol jegybank 2017. március 28-án vezette be az új egyfontos érmétA tizenkét szögletű pénz forradalmi újításokon esett át, teljesen különbözik elődjétől. 

A bevezetés óta másfél milliárd darab került a piacra, amelyet minden idők legbiztonságosabb érméjének tartanak.

A cserére azért volt szükség, mert 1983-ban bevezetett, régi kör alakú érméből egyre több hamisítvány készült, 

a forgalomban lévő darabok közül minden 30. hamis volt. 

Ez ugyan nem tűnik jelentős mennyiségnek, de összesen 33 millió fontra becsülték a hamis érmék értékét.

Az új, 12 szögletű egyfontosForrás: AFP/Daniel Sorabji

Ezt megelégelte a jegybank, és kivonta a forgalomból a régi egyfontost. Utoljára tegnap, azaz október 15-én lehetett fizetni vele.

A Telegraph szerint még 420 millió font hever az országban a tulajdonosok pénztárcájában,  ezekkel azonban már nem lehet fizetni, viszont a bankokban és a postán vissza lehet őket váltani.

A Bloomberg azt írja, hogy az elmúlt fél évben 1,2 milliárd régi érme került ki a forgalomból. 

A Brit Királyi Pénzverde tanácsa ellenére azonban a 170 ezer kisbolt képviseletét végző egyik szakszervezet azt tanácsolta az üzleteknek, hogy egy ideig fogadják el a régi érmét. Érdemes megjegyezni, 

hogy október 16-tól illegális régi érmét visszaadni. 

Október 16-tól csak az új érmét fogadják elForrás: AFP/Justin Tallis

Többen tartanak attól, hogy nem minden automata fogadja majd el az új érméket, de - a hivatalos közlemény szerint - elvileg minden készüléket sikeresen átállítottak.

Van azonban néhány érme, amelyet érdemes lehet megtartani. A régi egyfontos 24 különböző verzióban jött ki, ezek közül a legritkább a 2011-es, Edinburgh városával a hátlapján nyomott font. 

Egy ilyen érmét nagy haszonnal, 35 fontért adtak el az eBay-en. Idővel hasonlóan értékes lehet a Cardiff vagy a London városát ábrázoló érme is. 

Az Edinburgh-fontból mindössze 935 ezer darab készült. 

Az új egyfontos két különböző ötvözetből áll, kívül arany-, belül ezüstszínű, hasonlóan a magyar 200 forintoshoz. Tapintásra könnyebben felismerhető, mint a többi pénz, például csak minden második él lesz recézett.

Biztonsági elem, hogy apró betűkkel írják rá az érmére a gyártás évét, illetve a „One Pound" feliratot. A pénzverde szerint a font belsejében el van rejtve egy biztonsági elem, ami a hamisítást még nehezebbé teszi.

Az érmén négy, nemzeti jelképként is ismert növény szerepel, amelyek egy koronából ágaznak: 

Az angol rózsa, a walesi póréhagyma, a skót szamárbogáncs és az északír lóhere. 

Az ötlet a 15 éves David Pearce fejéből pattant ki, aki tervével megnyerte a font hátlapjára kiírt nyilvános pályázatot.

Az előlapon természetesen a királynő, II. Erzsébet látható, akinek ez az ötödik verziójú profilja az érmén.

A régi (jobb) és az új (bal) egyfontos érmeForrás: AFP/Justin Tallis

Az új érme könnyebb és vékonyabb, mint az elődje, azonban nagyobb az átmérője, az új egyfontos 23,43 milliméter széles. 

Az érmét a Brit Királyi Pénzverde készíti a walesi Llantrisant városában. Az érmék előállítása elég gyors, percenként 2000, azaz naponta 3 millió darab készül.