Matolcsy György: 12 nagy fordulatot hajtott végre Magyarország

Figyelő konferencia, 2017.10.13.
Vágólapra másolva!
Tizenkét gazdaágpolitikai fordulatot hajtott végre Magyarország az elmúlt években, így megszorítások nélkül sikerült elérni a költségvetés stabilizálását és a növekedési fordulatot - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Figyelő TOP200 konferenciáján pénteken Budapesten. A jegybankelnök arról is beszélt, hogy a nemzetközileg elismert egyetemek által összeállított Gazdasági Összetettség Mutató alapján Magyarország a nyolcadik helyen áll a világban.
Vágólapra másolva!

Magyarország 12 nagy fordulatot hajtott végre az elmúlt időszakban, és egy tizenharmadikat is elindított, ami egy versenyképességi fordulatot jelent - mondta Matolcsy György. A jegybankelnök közölte, hogy Magyarország jól használta a korábbi hagyományos és nem hagyományos gazdaságpolitikai eszközöket.

Magyarországon gazdaságtörténeti léptékű változások mentek végbe,

amihez strukturális refomrokra is szükség volt - tette hozzá.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke közölte, hogy 12 jelentős fordulatot hajtott végre Magyarország az elmúlt években Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legfontosabb fordulatok

Matolcsy elmondta, hogy a mögöttünk hagyott két kormányzati ciklus elején egy sikeres válságmenedzselés volt, majd pedig sikeresen tért vissza az ország a növekedési pályára. Az első ciklus elején elindultak a strukturális reformok, amik közül a legfontosabbak az első két évben voltak. A jegybankelnök elmondta, hogy

a magyar reformok egyszerre stabilizálták a gazdaságot, és segítettek a növekedési fordulatot.

Mindez egy logikus sorrend eredménye, először egy költségvetési fordulat ment végbe, majd egy monetáris politikia fordulat, most pedig a versenyképességi fordulat zajlik - hangsúlyozta az MNB elnöke.

A 12 nagy fordulat közül a munkarőpiaci fordulat az egyik legfontosabb, mivel ezen a téren nagyon nagy eredményeket ért el az ország. Matolcsy György közölte, Európa legjobbjai között van a hazai munkanélküliségi ráta, és a foglalkoztatottság is jelentősen nőtt. Megszorítások nélkül volt képes Magyarország a gazdaságtörténeti fordulatra - tette hozzá. A magyar intézkedések nem megszorításokra építették a politikát, ezért is sikerült a foglalkoztatottsági fordulatot ilyen sikeresen végrehajtani.

Matolcsy: Óriási eredmény a munkaerőpiaci fordulat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Munkára ösztönzés és megtakarítások

Az MNB-elnöke közölte, hogy a következő nagy fordulat az adórendszerben következett be az egykulcsos adózás bevezetésével és a családpolitikai kedvezmények beépülésével. Adórendszeri fordulat nélkül egyetlen más fordulat sem következett volna be. Az adórendszerben a munkát terhelő adók helyett a fogyasztási adók irányába tolódott el a teherviselés - mondta Matolcsy György. Az adórendszerbeli változások munkavállalásra, magasabb teljesítményre és tanulásra ösztönöztek. A jegybankelnök szerint a jövőben célként kell kitűzni az egyszámjegyű SZJA-t.

Az államháztartási fordulatról azt mondta, hogy 2012 óta pozitív az elsődleges költségvetési egyenleg. Az államadósság területén is jelentős csökkenés volt, valamint sikerült kikerülnie az országnak a túlzott-deficit eljárás alól - mutatott rá Matolcsy György.

Mindezekekre a fordulatokra lehetett építeni a monetáris fordulatot.

Történelmi mélypontra esett a jegybanki alapkamat, mindezek eredményeképpen jelentősen csökkentek az állampapírok kamatai. 2017-ben csak emiatt 600 milliárd forintos megtakarítása volt a költségvetésnek - mondta a jegybankelnök.

Matolcsy: A kamatok csökkenése 600 milliárdos megtakarítást hozott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Beindult a hitelezés

Hitelezési fordulat is végbement, pedig ez volt az egyik legnehezebb feladat, mivel 2013-ban gyakorlatilag befgyott a hitelpiac. Matolcsy György elmondta, hogy a Növekedési Hitelprogram bevezetésével sikerült feltornázni a kkv-k hitelbővítését, majd pedig sikerült fenntartani ezt a lendületet. A következő években a 5-10 százalékos sávban maradhat a hitelek bővülése, ami egy fenntartható pálya - mondta a jegybankelnök.

Jelentős strukturális reform volt a devizahitelek forintosítása, így

1000 milliárd forinttal csökkent a háztartási adósság.

Az MNB végrehajtotta azt a fordulatot, hogy miközben hitelezési fordulat van és csökken az alapkamat, akkor szűkítik a jegybanki mérleget. Mindez nem volt általános a világban - tette hozzá a jegybankelnök. Növekedési fordulat volt a magyar gazdaságban, így 2013-tól kezdve két százalék feletti volt a bővülés. Reméljük az idei évben 3,5 százalék fölötti növekedés lesz, ami fenntartható lesz - mondta Matolcsy György.

3,5 százalékos idei növekedésben bízik az MNB Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarország úgy ment bele a válságba, hogy feladtuk a felzárkózási pályát, de válság menedzselése után sem volt biztos, hogy visszatérünk a felzárkózási pályára. Matolcsy szerint a növekedési fordulat után felzárkózási fordulat is történt. Hazánk még csak a versenyképességi fordulat elején tart - mondta a jegybankelnök.

A világ élvonalában van Magyarország

Matolcsy György szerint a World Economic Forum objektív szempontjai esetében nem romlottak a magyar versenyképességi mutatóink, míg a szubjektíveknél igen. Ha objektív mutatókat alkalmazunk, akkor egyértelmű, hogy előrelépett Magyarország, ilyen objektív mutató a munkaerőpiaci változások mérése. A jegybankelnök közölte, hogy kutatás-fejlesztés területén a visegrádiak között az élen állunk.

A Gazdasági Összetettség Mutató alapján Magyarország nagyon jól áll. Ezt az indexet a Harvard és az MIT állította össze - mondta a jegybankelnök. Ezen mutató alapján Magyarország a nyolcadk helyen áll a világban, míg 2007-ben csak a 15.-ek voltak. Csehország és Ausztria is ott van a térségből a TOP10-ben. Ezzel párhuzamosan az EU gazdasági összetettsége romlott, míg a közép-európai térséggé javult - mutatott rá Matolcsy György.

Lánczi: Legstabilabb ország lettünk

Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője arról beszélt, hogy a mostani konferencia az elmúlt nyolc év értékeléséről szólt. Nyolc év alatt Napóleon meghódította Európát, Ronald Reagan megnyerte a hidegháborút - tette hozzá.

Lánczi Tamás: Magyarország Európa legstabilabb országa lett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nyolc év alatt Magyarország Európa egyik legstabilabb országává vált, mind gazdaságilag, mind politikailag.

A stabilitás eredményei megmuutatkoznak a gazdaság minden ágazatában, de a kiemelkedően jó közbiztonságban is. Lánczi szerint korábban sokan kritizálták a magyar unorthodox gazdaságpolitikát, de ma már mindegyik hitelminősítő befektetési kategóriában tartja az országot. A fő kérdés, hogy mi következik a következő időszakban? A Figyelő is ezt kutatja, és próbálja felrajzolni a várható irányokat.