Megérkezett a kutyasétáltatás Uberje

kutya alkalmazás, kutyasétáltatás
Vágólapra másolva!
Az Uber nyomdokaiba lépett egy startup, viszont nem úgy, mint ahogyan azt sokan gondolnák. Ez a cég nem a tömegközlekedést vagy a taxizást szeretné forradalmasítani, hanem az ember legjobb barátjának és gazdájának az életét hivatott megkönnyíteni. A Wag alkalmazás segítségével gyorsan és egyszerűen találhat a gazdi olyan regisztrált felhasználót, aki egy meghatározott összegért cserébe elviszi a kutyáját sétálni. Nem véletlen, hogy az Ubert hoztuk példának, hiszen a nagy sikerek mellett, nem maradtak el a botrányok sem.
Vágólapra másolva!

A befektetők folyamatosan keresik az új üzleti lehetőséget és a következő ígéretes startup céget. Néha teljesen fölösleges dolgokba fektetnek pénzt, sokszor pedig egy végtelenül egyszerű ötlet nyeri el a tetszésüket. A Wag olyan alapvető dolgot aknáz ki, amire eddig nem sokan gondoltak, legalább is nem olyan kontextusban, mint ez a vállalat.

Nem meglepő, hogy lecsaptak rájuk, hiszen Amerikában évente nagyjából 70 milliárd dollárt költenek az emberek háziállataikra.

Egyszerűbb a gazdik élete Forrás: Shutterstock

A Wag idén három éves, ezidő alatt egyre bővült és a kutyások körében is hihetetlen népszerű lett. Ez természetesen nem kerülte el a befektetők figyelmét sem.

A cég nagyon szeretne bővülni és ennek érdekében legalább 100 millió dollárnyi befektetésre lenne szüksége.

Az elmúlt néhány hónapban sokan felkapták a fejüket amikor kiderült, hogy az egyik kutyát elvesztette a sétáltatója, majd a cég a gazdáját 2500 dollárral és egy Disney World utazással akarta megvesztegetni, hogy ne derüljön fény az esetre. A kutya tulajdonosa a közösségi médiában osztotta meg történetét. Ekkor viszont a Wag olyat lépett, amit nem igazán szoktak a feltörekvő tech cégek.

Wag! alkalmazás Forrás: Origo

Levélben szólították fel a hölgyet, hogy kérjen bocsánatot a cégtől minden olyan portálon, amit addig rágalmazásra használt. A levél végén jön az ultimátum, hogy a nőnek az egészre 24 órája van, utána mindent megtesznek majd, hogy a hazugságára fény derüljön. A Wag szerint profi szakembereket alkalmaztak a kutya felkutatására és naponta 1000 dollárt költöttek arra, hogy Buddy előkerüljön. A kutyát végül a gazdája találta meg, miután a Wag képtelen volt erre.

Az Uber által inspirált cég szeretné átalakítani ezt a régóta működő üzletágat, ami eddig úgy nézett ki, hogy a gazdik, a szomszédok, barátok vagy közös ismerősök béreltek fel olyanokat, akik sétálni vitték a kutyát és gondját viselték az állatnak, amikor nincsenek otthon.

Jelenleg több vállalkozás is foglalkozik a kutyák gondozásával, de a legismertebb a Wag és a Rover. Az átállás és a piacnyerés viszont nem megy zökkenőmentesen, mert egyre több a panasz a szolgáltatásra, a reklámköltségek hatalmasak és eddig egyik cég sem tudott profittal zárni, bár a Wag saját becslése szerint jövőre már pozitívban lesz a szaldójuk.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative/Russ Rohde

A Wag fő profilja, hogy egy egyszerű alkalmazással köti össze a gazdákat a hivatásos sétáltatókkal. A vállalat olyan menőnek számít, hogy jelenleg már az Uber egyik legnagyobb befektetője Shervin Pishevar is a támogatók között van. A Wag és a Rover nagyjából 25 dollárt kér egy félórás sétáért, viszont az árak várostól függően eltérőek lehetnek. A bevételt onnan jön, hogy 40, illetve 20 százalékos megbízási díjat kérnek minden sétáltatás után.

Hiába a magas százaléknyi megbízási díj, a Wagot vizsgáló szakemberek szerint a vállalat nagyjából 4 millió dollár mínuszban zár havonta és a Rovernél sem sokkal fényesebb a helyzet.

Ugyan egyik cég sem hozza nyilvánosságra pénzügyeit, a szakemberek mégis ki tudják számolni hozzávetőlegesen a bevételüket és veszteségeiket.

Illusztráció Forrás: AFP/Image Source/Eugenio Marongiu

A Wag kiadásai nagyon magasak, mert rengeteg pénzt költenek arra, hogy hírességekkel reklámozzák az alkalmazásukat. Olyan nagy nevekkel dolgoznak, mint Kendall Jenner vagy Mariah Carey. A Wag állítása szerint a cég nem fizetett nekik a reklámért, hanem életre szóló ingyen sétáltatást ajánlott a sztárok kedvenceinek a szívességért cserébe. Azóta viszont kiderült, hogy erről szó sincs, komoly összegeket fizettek a reklámokért.

A cég nehézségeiről, a botrányokról és Kendall Jenner szerepéről tovább olvashat a következő oldalon.