Aranyláz Indiában, mert jönnek az új feleségek

ékszer, eujewel, Elith design, applikáció, arany, gyémánt, értékálló, eljegyzés
A vásárlók most határozottan a fehér aranyat keresik, szinte kivételszámba megy egy hagyományos karikagyűrű
Vágólapra másolva!
A Díváli a fények ünnepe, a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe, az ünnepséget rendszerint október-november között rendezik meg, és egyúttal az indiai esküvőszezon időpontja is, amikor az ország lakosainak nagy része aranyba fekteti pénzét.
Vágólapra másolva!

Az indiai kormány augusztusban a feketepiac és a pénzmosás elleni küzdelmet kiterjesztette az aranypiacra is – ez pedig a Díváli ünnep közeledtével egyre nagyobb nyomás alá helyezte az aranyműveseket. Azonban az erőteljes lobbizás hatására a kormány visszavonta döntését, ami szerint személyazonosításra van szükség, minden, 50 ezer rúpiát (202 ezer forint) meghaladó felvásárlásnál – ez pozitív hangulatváltozást okozott a Metal Focus tanácsadó ég szerint.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/GP Kidd/Gp Kidd

A Díváli, valamint a Dhanteras – az ünnepség első napja – előtti két hétben a vásárlások nagysága általában 20-30 tonnával megnő.

A Dhanteras az év legnagyobb és legkedveltebb napja az arany vásárlására. Míg a szeptemberi három hónap a kereslet szempontjából "lemorzsolódásnak" számított, és a pénzmosás elleni intézkedések csillapították a vásárlást a szezonális monszun alatt, a teljes évre vonatkozó eladások 5 százalékról 700 tonnára növekedtek.

A 2016-os év volt a legrosszabb a kereslet szempontjából, 2009 óta – mondta Chirag Sheth, a nemesfém-kutató cég Mumbai-i elemzője a Bloombergnek.

Az arany ára 2000 és 2015 között 13 szoros profitot hozott. A kínai után az indiai a legnagyobb aranyfelvásárló nemzet. Ugyanakkor 2016-ban a megvett arany mennyisége 700 tonna alá esett, míg az azt megelőző években 800 és 900 tonna között mozgott.

Az ékszerész cégek részvényei hétfőn emelkedtek Mumbaiban. A Titan 1 százalékos, a Gitanjali Gems 1, 9 százalékos, míg a Tribhovandas Bhimji Zaveri 1,6 százalékos növekedést produkált.

Illusztráció Forrás: eujewel.com

De az indiai aranyipar még nem lélegezhet fel teljesen, mivel valószínűleg vita tárgya lesz a London Bullion Market – az arany és ezüst nagykereskedelmi piacával foglalkozó szervezet, aminek tagjai, kereskedők és fémművesek –Barcelonában tartandó konferenciáján, amely ugyancsak a héten kezdődik.

– mondta Ketan Shroff, az India Bullion és az ékszerészek társulatának titkára. Az iparágat ismét kormányzati beavatkozások fenyegethetik, valamint az ékszerészeknek igen szigorú értékesítési nyilvántartást is vezetniük kell, amit egy később bekövetkező vizsgálat során bármikor elővehetnek – tette hozzá a titkár.

Mumbai életkép Forrás: AFP/Noah Seelam

Narendra Modi miniszterelnök tavaly betiltotta a magasabb címleteket, a vásárlásokat személyi igazolványok használatához kötötte, korlátozta az egy tranzakció során felhasználható készpénz mennyiségét, és júliusban új adót is bevezetett. A szabályokhoz adaptálása erősen leterhelte az iparágat.

– nyilatkozta Simona Gambarini a londoni Capital Economics közgazdásza.

Swapnali Kansara már évek óta vásárol aranyérméket és ékszereket a fesztiválidőszakban, és ezt a hagyományt sok honfitársa is követi. „Bár a férjem halott befektetésnek tartja, mivel sosem adjuk el az aranyat, de minden évben megvásárolja, mert tudja, hogy szeretem."

– nyilatkozta Harish Galipelli, az Inditrade Derivatives & Commodities nyersanyagok és valuták részlegének vezetője. A jelenlegi szint kedvező a befektetők számára – az arany ára 8 százalékkal alacsonyabb a tavalyi legmagasabbhoz képest.