Hogyan írjunk regényt jövedelmezően?

George Saunders, Man Booker díj
London, 2017. október 18. George Saunders amerikai szerző kezében a Man Booker-díjjal a londoni városházán, a Guildhallban 2017. október 17-én. Saunders a második amerikai író, aki a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésében részesült. Az 58 éves, texasi születésű, New Yorkban élő Saunders a Lincoln in the Bardo című regényéért kapta az 50 ezer font (csaknem 18 millió forint) pénzjutalommal járó díjat. (MTI/EPA/Will Oliver)
Vágólapra másolva!
A regényírás nem a legjövedelmezőbb szakma, de megalkotni egy olyan művet, amely díjakat nyer, már kifizetődővé teheti a dolgot, és a legegyszerűbb megoldás, ha spanyolul írunk.
Vágólapra másolva!

A Man Booker-díj eheti bejelentésével egy időben a Bloomberg áttekintette a világ egyik legrangosabb díjának értékét. A végeredmény: pénzügyi szempontból a spanyol és az arab alkotók a legszerencsésebbek.

London, 2017. október 18. George Saunders amerikai szerző kezében a Man Booker-díjjal a londoni városházán, a Guildhallban Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

A lista igen széles skálán mozog, az élen pedig 601 ezer eurós (185 millió forint) díjjal a Premio Planeta de Novela áll, míg a második helyezett 150 250 eurót (46 millió forint) kínál. De ha ez nem lenne elég, a spanyol nyelven írók még pályázhatnak az Alfaguara-díjra (148 ezer euró – 45,5 millió forint), vagy a Rómulo Gallegosra (125 ezer euró – 38,4 millió forint).

Ehhez képest az angol nyelvű díjak, mint a Man Booker a maga 50 ezer fontjával (csaknem 18 millió forint), vagy a Pulitzer-díj a 15 ezer dolláros (4 millió forint) jutalmával, eltörpül. A franciák leghíresebb díja, a Goncourt is csupán 10 ezer eurót (3 millió forint) fizet.

Tegnap odaítélték a 2017-es Man Booker díjat, amelynek nyertese a Lincoln in the Bardo című könyv szerzője, George Saunders. Az 58 éves texasi író a második, aki amerikai állampolgárként nyerte el az 50 ezer font (csaknem 18 millió forint) összegű díjat. A valós történetre alapuló mű 1862-ben játszódik egy washingtoni temetőben, ahol Abraham Lincoln elnök éppen 11 éves fiát gyászolja.
Pablo Montoya a Rómulo Gallegos-díj nyertese Forrás: AFP/Inti Ocon

Ezeknek a díjaknak azonban van egy sokkal nagyobb és megfizethetetlen tulajdonsága: széleskörű elismerést kínálnak a nyertes íróknak – és persze ezután az eladások is megugranak.

– mondta a Bloombergnek Michael Orthofer, a Complete Review nemzetközi irodalmi oldal alapítója.

Illetve van még egy lehetőség, hogy egy alkotó nagy összegű díjat kapjon: a Million's Poet című tévés tehetségkutató műsor Abu Dhabiban, 5 millió dirhamot (139 millió forint) kínál fel a nyertesnek.