Közeledik a chips-apokalipszis

2017.10.17. 15:35

Új-Zéland chips-apokalipszissel néz szembe, ugyanis a szigeten a tartós, nedves téli időjárás nem kedvezett a burgonyatermésnek, ez pedig magasba repítette az árakat.

A burgonyaszirom, ami egy speciális burgonyából készül, különösen érintett a régióban. A helyi ipari szervezet szerint a burgonya ára már az elmúlt években is meredeken emelkedett. 2016 augusztus elsején még 1,63 ausztrál dollár (334 forint) volt kilója, idén már 2,12 ausztrál dollárra (435 forint) rúgott az ár.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/wernerimages/Peter Werner

Az évszakok fordítva vannak a bolygó északi féltekéhez képest: így Új-Zélandon, és a régióban jelenleg tavasz van, amely ráadásul egy különösen rossz telet követ.

Márciusban eleredt az eső, és egyszerűen nem akart megállni" – mondta Chris Claridge a Potatoes New Zealand ipari szervezet vezetője. Ráadásul ez zsinórban a harmadik csapadékos év, a gazdáknak nem volt száraz időszakuk a termeléshez – tett hozzá.

„A burgonya él, lélegzik, és ha sokáig van vízben, megfullad, majd elkezd rohadni" – nyilatkozta a Radio Live NZ-nek.

A vízzel borított mezők megnehezítik a gazdáknak, hogy megközelítsék a termőterületet, mivel a talaj nem bírja el a traktor súlyát.

Az új-zélandi Észak-sziget, ahol a fűszernövényeket termesztik, szenvedte el a legnagyobb kárt, míg a Déli-szigetről származó burgonya ellátottságot nagyrészt nem befolyásolta a termelési nehézség.

Néhány hónapig el fog tartani, míg a vásárlók a boltok polcain is megérzik a hiányt, és ez leginkább a feldolgozott burgonya alapú élelmiszereknél lesz jelentős.

IllusztrációForrás: Thinkstock

„Karácsonyra új burgonya érkezik majd, ígérem" – tette hozzá Chris Claridge.

A szigetország két legnagyobb szupermarket-lánca a beszállítókkal közösen dolgozik azon, hogy minél kevesebb legyen a fennakadás.