Lóverseny és kaszinózás is hizlalja Észak-Korea államkasszáját

lifestyle Horizontal
A photo taken on July 22, 2017 shows beach-goers dancing at the West Sea Barrage beach outside the coastal city of Nampho, southwest of Pyongyang. The West Sea Barrage beach features as a stopping point for foreign tourists, and is a destination for North Korean work groups from the neighbouring area. The beach lies at the end of an eight-kilometre-long barrage that separates the sea from the Taedong River, which runs through Pyongyang. / AFP PHOTO / Ed JONES
Vágólapra másolva!
Észak-Koreában korábban több év kényszermunkára ítélték azokat, akiket szerencsejátékon kaptak, most viszont a gazdaság működésének fontos elemévé vált a pénzáramlásnak ez a formája. Egész pontosan a lóversenyekre kötött sportfogadás. A latorállamtól szokatlan lágyság mögött azonban nem Kim Dzsongun irányvonalváltása, hanem az elszigetelt ország gazdasági érdeke áll. Luxusüdülők, úszómedencék, és most sportfogadással egybekötött lóversenyek az állami tévécsatornán: így szedi be a valutát országa lakosaitól az észak-koreai vezetés.
Vágólapra másolva!

Ha vasárnap, akkor phenjani lóverseny, méghozzá az észak-koreai fővároshoz közeli Mirim Horse Riding Clubban. A beruházás az ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA szerint, magához a teljhatalmú vezetőhöz, Kim Dzsongunhoz köthető. Észak-Koreát ugyanis az utóbbi hónapok szankciói, még inkább elszigeteltté tették. Az exportforgalom drasztikus visszaesésével, az ország saját polgárai révén, a lovassportok és a belföldi luxusüdülés felfuttatásával jut a nemzetközi színtéren is értékesnek számító valutákhoz. Valamint a turistáktól, akiknek minden lépését árgus szemekkel figyelik ott-tartózkodásuk alatt, ám dollárjuknak és eurójuknak egészen biztos nagyon örülnek.

A Phenjantól délnyugatra lévő West Sea Barrage tengerparti üdülőhelyet külföldi turisták és ingázó észak-koreai munkások is kedvelik Forrás: AFP/Ed Jones

Itt is a gazdagok a célcsoport

Elevenre tapintanak az észak-koreai fegyverkezési program, az elmúlt hetek rakétakilövései és Kim Dzsongun kemény hangvételt megütő nyilatkozatai következtében meghozott, az országot sújtó kereskedelmi szankciók. A legfontosabb exportcikkekből – szénből, textilből, tengeri halászatból – származó bevételkiesés miatt, az észak-koreai vezetésnek más források után kell néznie akkor, ha szinten kívánja tartani valutatartalékait. A beszámolók szerint úgy tűnik, szisztematikusan készülhettek erre a helyzetre.

– vázolja a helyzetet Lee Sang-keun, az egyik szöuli egyetem kutatója.

Luxusüdülőben nyaralni vagy lóversenyeken fogadni a legtöbb észak-koreai számára – anyagi helyzete miatt – elérhetetlen.

Ugyanakkor az ország társadalmában van egy kétségkívül vékony, de tehetős réteg, amelynek tagjai megengedhetik maguknak ezeket a szolgáltatásokat.

Külföldi diplomaták idén tavasszal Phenjanban, a Ryomyong utcában épülő felhőkarcolók és készülő luxuslakások között sétálva Forrás: AFP/Kim Won-Jin

Hamburgert esznek, a szükségesnél többet vásárolnak fogyasztási cikkekből, és igénybe veszik ezeket az ott kétség kívül luxusnak számító szolgáltatásokat. Ez az oka, hogy a rendszernek a szankciók ellenére, még mindig van pénzügyi mozgástere.

– mondja Lee Sang-keun.

Egy másik kutató, az észak-koreai társadalmi-gazdasági helyzet elemzésével foglalkozó szöuli intézet vezetője, Na Jeong-won pedig azt mondja, a vidámparkok, síközpontok és legújabban a lovasklubok csak első pillantásra tűnnek az emberek közérzetét javítani célzó intézkedéseknek.

Az igazi céljuk az, hogy lehetőleg értékes valutában juttassák bevételhez az államot.

A szolgáltatásokat igénybe vevőknek ugyanis jellemzően dollárban, vagy euróban kell fizetniük, nem pedig a csak belföldön használatos, lényegében semmiféle konvertibilitással nem bíró helyi vonban.

Delfinshow az észak-koreai fővárosban Forrás: Youtube/GEOPAHAS

Fiatalabbak is elkezdhetik

Úgy tűnik, a legújabb pénzszerzési forrást a lovassportok és -események, illetve az ezek köré építhető sportfogadás jelenti. A néhány éve még tűzzel-vassal üldözött szerencsejáték olyannyira elfogadottá vált, hogy még az észak-koreai állami televízió is felhívja a figyelmet arra a lóversenyek futamai előtt, meddig lehet a zsokékra fogadást leadni.

Akik egyébként egyre fiatalabbak lesznek. Egyes számokban – például lóugratás – már 12 éves kortól kezdődően lehet próbát tenni.

Az ilyen események pedig úgy tűnik – legalábbis az állami hírtelevízió képei alapján –, nem sokban különböznek a más országokban megrendezett, hasonló dzsemboriktól.

Lovasok a 2013-ban Kim Dzsongunhoz köthetően megnyitott, phenjani Mirim Riding Clubban Forrás: AFP/Kim Won-Jin

Nézők százai izgulnak a futamok és más versenyszámok alatt a helyszínen, mobiltelefonjaikkal próbálva megörökíteni az izgalmasabb pillanatokat. Feltűnően sok fehér-szürke lovat látni, aminek jelentőségét az adja, hogy a négylábú állatok az uralmat birtokló Kim-családhoz köthető propagandaszimbólumoknak számítanak, különösen a teljesen fehér színűek.

Az észak-koreaiak kaszinózási szokásairól a cikk a folytatásában olvashat a második oldalon!