Kim Dzsongun harcias nyilatkozatai alapján, Észak-Koreáról nem az a benyomás alakul ki, hogy az összeomlás szélén álló ország, ahol milliókat fenyeget az éhínség és hamarosan a nemzetközi közösség jóindulatára lesz utalva azért, hogy vezetése megelőzhessen egy humanitárius és gazdasági katasztrófát. Való igaz: a rendelkezésre álló információk alapján a rezsim hihetetlen ravaszsággal próbálja szinten tartani szankcióktól sújtott gazdaságát. A látszólagos eredmények azonban legfeljebb kérészéletűek lehetnek. Ha a helyzet nem változik, nagyjából egy év múlva jön az összeomlás.

Ha csak a számokat nézzük, Észak-Korea 2016-ban az utóbbi 17 évének legnagyobb gazdasági növekedését produkálta. A GDP 28,5 milliárd dollárra nőtt, ami közel 4 százalékos bővülés a megelőző évhez képest. Ezzel, gazdasági teljesítményét tekintve, egy ligába került Afrika bezzegországával, Ruandával - derül ki a Bloomberg összeállításából. Észak-Koreát ugyan egyes szakértők a 'rémálom-szocializmus' nem túl hízelgő szóösszetétellel illetik, de más elemzők szerint már eleve elhibázott dolog a világ egyik legelzártabb országát a kommunizmus útján haladónak tartani. De kapitalistának sem nevezhető. Ami ott zajlik, az leginkább a piacgazdasági viszonyok és a szocialista tervgazdálkodás kusza keverékökonómiája – amelynek legfeljebb 1 éve lehet hátra a jelenlegi szankciók mellett.

Erőművek árnyékában Phenjan: erős vagy csak fitogtat?Forrás: AFP/Ed Jones

Reformkommunizmussal a Mercedesek és luxuslakások felé

Észak-Korea utóbbi években tapasztalt – magához mérten tekintett – gazdasági megerősödését a 2011-es reformoknak tulajdonítják. Az akkor hozott rendelkezések között

számos, a piacgazdaságból ismert elemet találni, vagy legalábbis olyat, amely bizonyos mértékű szabadságot adott a gazdaság egyes szereplőinek a szigorú tervutasításokkal működő országban.

Például a gyárak vezetői viszonylag önállóan választhatták ki beszállítóikat, vagy értékesíthették előállított termékeiket. Dolgozókat vehettek fel, vagy küldhettek el, belátásuk szerint. A családi farmgazdálkodások szintén lehetőséget kaptak arra, hogy terményeiket maguk értékesítsék a legtöbbet kínáló vásárlóknak, ne pedig szövetkezeti vagy központosított formában valósuljon meg a piacra jutás. Az állampolgárok kisvállalkozásokat indíthattak, minek eredményeként sok városi nő vegyeskereskedést nyitott.

A mezőgazdasági termelés is megváltozott az elmúlt években, nagyobb szabadságot kaptak a kisgazdaságokForrás: AFP/Pedro Ugarte

A vállalkozás szabadsága hivatalosan továbbra sem áll fönt, de nagyobb cégek – bizonyos feltételek esetén – mégis alapíthatnak az államtól papíron független leányvállalatokat.

Phenjanban megjelentek az első, magántulajdonban lévő éttermek is. A legmenőbb, külföldiek igényeit is kielégítő helyek egy részét az állam továbbra is a tulajdonában tartja, de az üzemeltetést, a vendégkör bővítésének feladatait – magyarul a menedzsmentet – viszonylag nagy döntési szabadságot kapó vezetőkre bízza.

Az észak-koreai vállalatok vezetői minden korábbinál nagyobb döntési szabadságot kaptak az elmúlt évekbenForrás: AFP/Ed Jones

Az ország fővárosában pedig egymás után nőnek ki a földből a látványberuházások, a mind magasabbra tervezett toronyházak. Emellettmegszaporodtak a luxuslakások, megjelentek a nyugati típusú hipermarketek, a divatruházatot forgalmazó boltok, az utakon pedig BMW és Mercedes-Benz autók is gurulnak. Úgy tűnik, a rezsim valójában hátat fordított a keményvonalas szocializmus még keményebb eszközökkel való építésének. Azok az elemzők, akiket ennek optimizmusa hat át, azzal érvelnek: a még mindig erős központosítással működő ország vezetése nem mehet el szó nélkül amellett, hogy még az óvatos becslések szerint is, a magánszektor az ország GDP-jének 50 százalékát adja.

Földiekkel játszó égi tünemény

Ezek az eredmények azonban csalókák. A legtöbb szakértői kommentár egyetért abban, hogy az észak-koreai átlagos életszínvonal emelkedik, ami mindenképpen üdvözlendő. Ám arra is figyelmeztetnek: az igazán minőségi ugrás még várat magára, és azt az állam nem is tudja megtenni majd, ha az idén meghozott szankciók hatályban maradnak.

Almafarmon dolgoznak Észak-Koreában: nagy a kontraszt a főváros fejlődése és a vidéki térségek közöttForrás: AFP/Pedro Ugarte

Az ország első számú vezetője, Kim Dzsongun ugyanakkor egyre-másra teszi a harcias nyilatkozatokat,  némelyiket egyenesen a világ legerősebb hatalmának számító Egyesült Államoknak címezve. Mindeközben az elmúlt hónapokban meghozott

szankciók mind nagyobb károkat okoznak az elszigetelt észak-koreai gazdaságnak, melynek sérülékenységét a rakétakilövések sem tudják elrejteni. A phenjani látványos fejlődés óriási kontrasztot mutat a jóval szegényebb vidékkel, és vélhetően nem véletlen az sem, hogy a városi infrastruktúrából kimozdulva, a turistákat kísérő állami felügyelők, nem engedik önállóan kóborolni a külföldi látogatókat.

Phenjan nem tér le a szocializmus útjárólForrás: AFP/Ed Jones
Irányváltás helyett atomprogram
2016 májusában, 36 év után, Észak-Korea megrendezte a Koreai Munkapárt újabb kongresszusát. Akkor sok elemző abban bízott, hogy azon politikai irányváltást jelentenek be. Ám ehelyett a gyűlés főként arról szólt, hogy az ország megerősítette a szocialista típusú politika folytatását, és állást foglalt fegyverkezési programjának bővítése mellett is. Többet között hitet tett atomfegyver programja mellett.

Bárhogy is, Észak-Korea gazdasága, és így az ország lakossága is, hamarosan komolyan érezheti az ENSZ-szankciók hatásait. Elemzők kiemelik: az impozáns 2016-os növekedés annak is köszönhető, hogy 2015 gyenge év volt az országban, ahol az aszály miatt komolyan visszaesett a mezőgazdaság teljesítménye. Ahogy pedig az Origo is bemutatta, Kim Dzsongunnak és az ottani vezetésnek, egyre nyakatekertebb módokon kell biztosítania az ország számára a pénzügyi mozgásteret – igaz, úgy tűnik, erre a helyzetre már évek óta készülhetett a rezsim.

A cikk második oldalán arról olvashat, hogy próbálja Észak-Korea kicselezni a szankciókat, és hogy ez miért nem megy hosszú távon!