Az eurójegybank lassú visszavonulásra készülhet

ECB EKB Frankfurt Európai Központi Bank euró jegybank
Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank egyes várakozások szerint hamarosan csökkenteni fogja az eszközvásárlását, de kiterjesztheti azt 2018-ig. A lassú visszavonulással pedig megakadályozhatja, hogy elszaladjon az euró árfolyama.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) még a 2018-as év jelentős részében is aktív vásárló maradhat a kötvénypiacon a várakozások szerint – írja a Financial Times. Az erre vonatkozó elemzői várakozások viszont ellentmondanak annak a prognózisnak, mely szerint az EKB legkorábban akár már jövő júniusban leállíthatja a havi 60 milliárd eurós eszközvásárlását.

Az eurójegybank politikáját szorosan figyelő szakértők ma arra számítanak, hogy Mario Draghi jegybankja az október 26-án esedékes ülésen azt közlik,

az EKB jövő szeptemberig, vagy akár 2018 végéig, folytatni fogja az eszközvásárlását.

A jegybanki élénkítés beindítása óta ugyanis lényegében összhang van a döntéshozók körében arról, hogy lassan fogják kivezetni az eszközvásárlást – mondja Frederik Ducrozet, a Pictet Wealth Management közgazdásza.

Az időtartam kitolása viszont azzal járhat, hogy a jegybank jövő januártól minden hónapban elkezdheti csökkenteni a vásárlását. Ennek következtében a jelenlegi 60 milliárdos szint 20 milliárdosig is süllyedhet.

Egy stratégia előnyei

A befektetők azonban sokkal inkább figyelnek a teljes összegre, mint arra, hogy az EKB milyen sebességgel vonul vissza a kötvénypiacról. Vagyis kérdéses, milyen előnyei lehetnek a fent vázolt stratégiának.

A devizapiacra is figyel az EKB Forrás: 123rf.com

A lassú kiszállás egyik fő mozgatója az lehet, hogy ezzel a jegybank visszatolja 2019-re az esetleges kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat. Ezzel együtt pedig leépíti az egyik legszilárdabb falat, amely az eszközvásárlás visszafogása előtt áll – az euró erejét.

Nem elhanyagolható tényező, hogy

2019-re az amerikai alapkamat várhatóan 2 százalék körül mozog majd a jelenlegi 1-1,25 százalékhoz képest.

A szélesedő rés pedig lehetővé teszi az eurójegybank számára, hogy korlátok között tartsa az euró erősödését, és megüsse az éppen 2 százalék alatti inflációs célját.

Szavahihetőség és kompromisszum

A legfontosabb ebben az, hogy a jegybank megerősítse az iránymutatását – mondja Carsten Brzeski, az ING-DiBa közgazdásza. Ez azért fontos, mert a befektetők igen érzékenyek arra, a jegybankok milyen hitelességgel kommunikálják a terveiket.

A piac az eurójegybank kiszállási stratégiájára vár Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Emellett lenne még egy fontos előnye annak, ha az EKB kitolná a programját, de közben csökkentené az összeget. Ezzel ugyanis nagyobb mozgástere lehet az eszközvásárlás során, ami azért lényeges, mert korábban probléma volt, hogy az EKB számára nem áll rendelkezésre elegendő megvásárolható eszköz.

Végül fontos aspektusa lehet egy ilyen forgatókönyvnek, hogy

kompromisszumot jelenthet a befektetők és a döntéshozók között.

Egyesek – főként német oldalról – ugyanis régóta szeretnék az élénkítő program leépítését, tekintve hogy szerintük az hosszú távon kockázatos hatásokat válthat ki a piacon – például eszközár buborékok formájában. A másik oldal képviselői viszont arra hivatkoznak, hogy ha az EKB gyorsan szállna ki, az önmagában olyan piaci felfordulást okozhat, amelyet szintén el kellene kerülni. A fenti eshetőség viszont lehetővé tenné, hogy egyszerre építse le a jegybank a vásárlását, miközben elegendő időt hagy a piacoknak lezárásra való felkészülésre.