A befektetési guruk mozgatják az árfolyamokat

hangulat tőzsde befektetés probléma veszteség kockázat
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek eseményei azt bizonyítják, hogy ha egyes sztárbefektetők megszólalnak egy papírral kapcsolatban, akkor annak árfolyama hajlamos a rövid időn belüli nagyobb mozgásokra. Érdemes tehát odafigyelni a nagy nevekre.
Vágólapra másolva!

Még 2015 novemberében történt, hogy a Universal Insurance Holdings részvényei egy délutánon elkezdtek csökkenni. Először 10 százalékot, majd 20-at, aztán 30-at. A beszakadást nem egy piaci hír vagy a vállalat eredményei okozták, hanem egy hedge fund menedzser, Anthony Bozza szavai. A befektető a New York-i Robin Hood Investors Conference nevű rendezvényen indított verbális támadást a biztosítási társaság ellen.

A szavait követően a vállalat részvényei kevesebb mint egy órán belül összeomlottak, és soha nem is álltak talpra

– írja a Bloomberg riportja.

Egy ilyen történet után felmerül a kérdés, pontosan mekkora hatást gyakorolnak a sztárbefektetők szavai az olyan kiemelt fontosságú rendezvényeken, mint a Robin Hood, amely a hedge fund szektor talán legnagyobb eseményének számít.

Mozgások és eredmények

A Bloomberg elemzése 2013 és 2017 között vizsgált meg olyan szituációkat, amikor nagynevű befektetők fontos rendezvényeken egyértelműen állást foglaltak egy adott részvénnyel kapcsolatban. Az látszik, hogy

bár a menedzserek szavait jelentős mozgások követték, a befolyásuk látszólag csökkenő trendet mutat.

Míg 2013-ban a konferenciákon ajánlott részvények átlagosan 76 százalékkal nagyobb mozgást produkáltak a megszokottnál, addig 2016-ban ez az eltérés már csak 34 százalékos volt.

Nagy szakadásokat idézhetnek elő Forrás: AFP/Spencer Platt

A helyzet iróniája, hogy miközben a Robin Hood konferencia résztvevői legalább 7500 dollárt fizetnek, hogy a helyszínen legyenek, a számítások szerint az elmúlt években nem jártak túl jól azok a befektetők, akik pontosan követték az ott megfogalmazott javaslatokat.

A Bloomberg elemzése kimutatta, hogy ha valaki 2013-ban minden egyes, a konferencián ajánlott részvényből 100 darabot vásárolt volna, majd a rákövetkező években mindig kicserélte volna az előző évben megvett papírokat 100-ra az újonnan javasoltakból, akkor ott tartana, hogy

a realizált hozam 24 százalékponttal maradna el az S&P 500 részvényindex teljesítményétől.

Meg kell jegyezni, hogy két másik konferencia (Sohn Investment Conference, SkyBridge Alternatives Conference) esetében ez a szám kedvezőbben alakult volna ugyanilyen körülmények között.

Sztárok és részvények

További kérdés, hogy személy szerint kik azok a sztárok, akik jelentősen meg tudják mozgatni a részvényárfolyamokat. A lista élén Keith Meister áll, aki a legendás befektető, Carl Icahn pártfogoltja. Meister befolyása azt jelenti, hogy a szavaira egy részvény átlagosan 2,7-szer nagyobb mozgást produkált, mint egy normális napon. Amikor például 2013-ban a Sohn konferencián azt jósolta, hogy a TW Telecon papírjai akár 40 százalékot is emelkedhetnek, a vállalat aznap 5,8 százalékos pluszban teljesített.

Nem mindig jönnek be a nagy jóslatok Forrás: AFP/Spencer Platt

Szintén nagy hatással van az árfolyamokra a második helyre befutott David Einhorn. A Greenlight Capital alapítójának szavaira ugyanis a részvények általában 1,7-szer nagyobb elmozdulásokat produkálnak, mint egy átlagos kereskedési napon. Ráadásul Einhorn nevéhez fűződik egy elég érdekes esemény is. Ugyancsak a Sohn konferencián, idén történt, hogy a szupersztár befektető kritikát fogalmazott meg az olajszektorban működő Core Laboratories teljesítményével kapcsolatban.

A papír kezdetben 9,3 százalékos napon belüli szakadást produkált, majd végül rendesen megugrott, ahogy a befektetők elkezdték kétségbe vonni Einhorn prezentációját.

Noha számos esetben fordul elő, hogy a menedzsereknek vagy nem lesz igazuk az előrejelzéseikkel kapcsolatban, vagy nem tudják érdemben megmozgatni a papírokat, bizonyos esetekben egy-egy konferencia résztvevői jól is járhatnak. Például ha valaki 2015-ben elkezdte shortolni a Universal Insurence részvényét, amikor Bozza megkezdte a beszédét, a nap végére meg is kereshette a 7500 dolláros belépő árát.