Ráfázhatnak a régi Szép-kártyások

SZÉP-kártya, Széchenyi Pihenőkártya
A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya), amelyek a Pénzjegynyomdában készültek (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Érdemes megnézni a régi Szép-kártyákat, a legkorábban kiadott plasztikok ugyanis az idén lejárnak, kártya híján pedig fizetni sem lehet velük.
Vágólapra másolva!

A Szép-kártyák érvényességi ideje öt év. Az első kártyák 2011 nyarán jelentek meg, 2012-ben azonban már három kibocsátótól lehetett igényelni. Az idén azok a kártyák jártak, illetve járnak le, amelyeket 2012-ben bocsátottak ki. A cserekártya ingyenes, ám azt a munkaadóknak kell kérniük a kibocsátó banktól - Szép-kártyát az OTP, az MKB és a K&H bocsát ki évek óta.

A számlákon felgyűlt összeg nem vész el, még akkor sem, ha a kártyacserét nem hajtotta végre a munkaadó, ám ahhoz a régi plasztikkal már nem lehet hozzáférni.

Ezért minden kártyabirtokosnak érdemes megnéznie, mikor jár le a kártyája, és ha közeleg a lejárat, figyelmeztesse a cserére a munkáltatóját.

Forrás: MTI/Pénzjegynyomda

Érdemes időben elkezdeni a cserét, mert bármennyire is egyszerű a folyamat, az ügyintézéshez kell idő. Az ingyenesség csak a főkártyára vonatkozik, a társkártyák cseréje díjköteles.

A statisztikák szerint a három kibocsátó nagyjából 1,5 millió kártyabirtokossal rendelkezik.

Az OTP a legnagyobb szereplő, itt összesen 1,2 millió kártyabirtokos van. A első félévben a munkaadók 48 milliárd forintot utaltak a kártyákra, a felhalmozott összegből pedig a munkavállalók 38 milliárd forintot költöttek.

Szép-kártyáról alapvetően háromfajta juttatást lehet fizetni három alszámláról: szállást, meleg étkezést és rekreációs szolgáltatást.