Hatmillióan halnak meg évente a légszennyezés miatt

szmog, Kína, Peking, biciklis
A maszk nem sokat véd a légszennyezettség káros hatásai ellen
Vágólapra másolva!
Évente egyre többen halnak meg a légszennyezés miatt. A legtöbb halálesetet az elmaradottabb országokban jelentik, mint Szomália és Banglades, de a fejletebb államok nagyvárosainak is több mint a fele szennyezett. A légszennyezés az összes szennyezéses haláleset kétharmadáért felel. A legkevesebb ilyen haláleset Svédországban és Bruneiben történik.
Vágólapra másolva!

A The Lancet tanulmánya szerint minden hatodik halálesetért a légszennyezés okolható. Bár főleg a szegényebb országokat sújtja, de a tehetősebb államokban is komolyan fenyegetést jelent az egészségre. A legtöbb haláleset nem fertőzésekhez, hanem szívbetegséghez, stroke-hoz és a tüdőrákhoz köthető.

illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A statisztikák szerint a légszennyezésnek leginkább Szomália, Banglades, Nigéria, India és Nepál van kitéve, de az élmezőnyben fellelhetőek olyan országok is, mint az USA, vagy Nagy-Britannia.

A szennyezések közül a légszennyezés járul hozzá a leginkább a korai halálozáshoz. Nagyjából évente 6,5 millió ember hal meg emiatt. A szennyezés általános kategóriájába olyasmik is beletartoznak, mint a gázok, valamint a háztartásokon belüli légszennyezés is, mondjuk, a tűzifa égetésekor keletkező füst.

A második legnagyobb faktor a szennyezéshez köthető korai haláleseteknél a vízszennyezés, amely éves szinten 1,8 millió áldozatot szed. A munkahelyi szennyezés szintén előkelő helyen szerepel a listán. Évente 800 ezer ember halálát okozzák a rossz munkahelyi körülmények.

A halálesetek 92 százaléka a világ legszegényebb országaiban történik,

valamint az olyan helyeken, ahol nagyon rövid idő alatt ment végbe óriási gazdasági fellendülés. Ez az oka annak, hogy noha India nem tartozik a legszegényebb államok közé, viszont a hihetetlenül gyors gazdasági fellendülés komoly és nagymértékű szennyezést hozott magával. A világ legnagyobb gazdasága, Kína a 16. helyen szerepel.

illusztráció Forrás: Getty Images/Fox Photos

A világ fejlettebb részén ugyan kevesebb ember életét követeli a szennyezés és ezen belül a légszennyezés, de az jól látható, hogy a probléma a nyugati országokban is jelen van. Nagy-Britanniában évente 50 000 korai haláleset köthető a különböző szennyezésekhez.

A britek a lista 55. helyén állnak az Egyesült Államok, Németország, Olaszország és Dánia mögött.

Dr. Penny Woods szerint, a légszennyezés világszinten is komoly gond, viszont a britek különösen rosszul teljesítenek ezen a területen. Véleménye szerint a városi szennyezés fő forrását a dízelautók jelentik.

illusztráció Forrás: AFP/Str

A brit szakminisztérium Környezetvédelmi Hivatala bejelentette, hogy a közeljövőben 3 milliárd fontot fordítanak a levegő minőségének javítására a szigetországban. A hivatal szóvivője elmondta azt is, hogy 2040-től - ahogy arról már korábban írtunk - leállítják a dízel és a benzines autók értékesítését.

Az Egyesült Államokban valamivel jobb a helyzet, de a légszennyezés ott is jelentős probléma. Évente 155 ezer amerikai haláláért okolható a rossz minőségű városi levegő. Ez az összes haláleset 5,8 százaléka.