Ahogy az emberek világszerte városokba költöznek, igen sok helyen jelent rendkívül nagy problémát a lakhatás megfizethetősége. A legnagyobb baj a fejlődő gazdaságokban van.

Amennyiben a Bloomberg által vizsgált 105 nagyváros övezetet nézzük a világban, az látszik, hogy az átlagos havi jövedelem nem elég ahhoz, hogy valaki vásárolhasson egy 93 négyzetméteres ingatlant vagy béreljen egy háromszobás lakást.

Ez a megállapítás ráadásul az összes vizsgált területre igaz, miközben az amerikai hitelezők alapszabálya az lenne, hogy a hitelfelvevő lakhatási költségei ne haladják meg a jövedelmének 28 százalékát. Mindössze 12 olyan város van a listán, amely megfizethetőnek számít, a havi jövedelem 50 százalékos ráfordításával.

Városok és dilemmák

A városlakók számos nehézséggel néznek szembe. Ilyen például a földhasználati szabályozások, a fejletlen lakásbérleti piacok, illetve a tőkebevonással kapcsolatos nehézségek – mondta Enrique Martínez-García, a dallasi Federal Reserve közgazdásza, a téma szakértője. Ráadásul az is gondot jelent, hogy sokszor az sem világos, pontosan milyen politikai válaszokat kellene adni ezekre a problémákra – tette hozzá.

Ha lakosság nem tud megfelelően hozzáférni a hitelekhez, az komoly kihívást jelent egy egészséges ingatlanpiacra nézve is – figyelmeztetett Martínez-García. Mindazonáltal a hitelpiac gyors megnyitása is veszélyes lehet, mivel ez esetben a buborék kockázata fenyeget.

A feltörekvők szenvednek legkinkább

A Bloomberg a kutatása során arra jutott, hogy 2012 óta a vizsgált városok közül 48 lett kevésbé megfizethető, miközben a helyzet 51 városban javult (erre az időszakra nem állnak rendelkezésre adatok mind a 105 területről). A legalsó 10-ben helyet foglaló városok körében az átlagos nettó jövedelem csökkent, miközben a legfelső 10-ben a jövedelmek is nőttek, míg a bérleti díjak és a hitelfelvételi költségek csökkentek.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosaForrás: Getty Images

Összességében az látszik, hogy a feltörekvő gazdaságokban a legkevésbé megfizethető az ingatlanpiac.

A legrosszabb helyzetben a venezuelai Caracas és Kijev van. Külön érdekesség, hogy a legrosszabb 20 város között hét ázsiai (ebből négy kínai), míg hat Latin-Amerikában található.

Ezzel párhuzamosan a 10 leginkább megfizethető nagyvárosi övezet közül hét Észak-Amerikában van: négy az Egyesült Államokban és három Kanadában. New York nagyjából a lista közepén foglal helyet. A három leginkább megfizethető város egyébként sorrendben: Rijád, Houston és Philadelphia.