Akár 3,5 százalékkal is nőhet a GDP jövőre

Vágólapra másolva!
Jövőre a vártnál nagyobb mértékben bővülhet a magyar gazdaság, és a növekedés meghaladja majd a legtöbb közép-kelet-európai gazdaságét, ezt prognosztizálja az Atradius hitelbiztosító. A tanulmány szerint Magyarország hitelbiztosítási szempontból a közepesen kockázatos országok közé tartozik, pozitív kilátásokkal a jövő évre. A magyar államháztartás legnagyobb gyengesége továbbra is a magas külső adósság.
Vágólapra másolva!

A magyar GDP növekedése idén várhatóan 3,6% lesz, jövőre pedig közel 3,5%. A gazdaság bővülését a magánbefektetések növekedése és az állami beruházások újraindulása teszi lehetővé.

– mondta Vanek Balázs országigazgató.

Az Atradius elemzése szerint a magánfogyasztás bővülése 2017-ben 4,3 százalék, jövőre pedig 4,6 százalék lehet. Ezt a növekedést a minimálbér emelése és a csökkenő munkanélküliség segíti, bár a növekedés üteme kis mértékben visszaesik a tavalyihoz képest (5 százalék). A 2014-15-ös defláció után, ami mögött a háztartási energiaárak szabályozása, a rezsicsökkentés állt, ismét növekedésnek indultak a fogyasztói árak. A várható idei infláció 2,6 százalék, jövőre pedig 3 százalék.

A hitelbiztosító elemzése kiemeli, hogy a magyar kormány számára továbbra is prioritás a fiskális fegyelem, de az eladósodás mértéke 2017-ben és 2018-ban is várhatóan nő majd.

„Ennek az a magyarázata, hogy csökkent a társasági adó, egyes termékkategóriák áfája, jövőre pedig csökken a munkáltatói járulék. Az országgyűlési választásokkal összefüggésben lelassul az államadósság csökkenése, ennek a konszolidálását 2018 második felére várjuk" – mondta Vanek Balázs.

A magyar államháztartás legnagyobb gyengesége továbbra is a külső adósság, aminek mértéke 2017-ben a GDP 70 százaléka volt.

– mondta az Atradius országigazgatója.

A tanulmány szerint a régióban csak Románia (3,7 százalék) előzi meg majd jövőre Magyarországot a gazdaság bővülését tekintve. A visegrádi országok között pedig Magyarország holtversenyben Szlovákiával az első, Lengyelország (3,3 százalék) a második, a hagyományosan erős Csehország pedig ezúttal az utolsó (2,6 százalék).