Nem vigyázunk eléggé az 55 év feletti munkavállalókra

ellenséges nyugdíjas
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben 15 százalékkal bővült az idősödő munkavállalók foglalkoztatása. A KSH adatai szerint az 55-64 éves korosztály tagjainak fele, vagyis mintegy 672 ezer nyugdíjazás előtt álló ember dolgozik, amivel megközelítjük az unió tagországainak 55,3 százalékos átlagát. Az idősebbek munkában tartása a gazdaság alapvető érdeke, ugyanakkor az életkorral együtt nő a munkavédelmi kockázat is, elsősorban a feldolgozóipar, a szállítás és raktározás területén.
Vágólapra másolva!

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) most záruló kétéves kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy az 55 év felettiek foglalkoztatása jobb munkakörülményeket és fokozott biztonságot tesz szükségessé.

Az EU-OSHA vizsgálatai szerint az európai, köztük a magyar munkáltatók még nem elég felkészültek arra, hogy az idősebbeknek megfelelő munkakörülményeket biztosítsanak. Az ügynökség 2013. évi, mintegy 16 ezer munkavállaló megkérdezésével készített páneurópai felmérése rávilágított arra, hogy Európa-szerte alacsony arányban segítik szabályozottan az idősödő munkavállalók foglalkoztatását.

A kutatásban megkérdezett magyar munkavállalók mindössze 9 százaléka szerint vannak a munkahelyén kifejezetten az 55 év felettiek egészségmegőrzését célzó intézkedések, de az unió egészét tekintve is csak a válaszadók 12 százaléka tud ilyen rendelkezésekről.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint az idősödő munkavállalókat kevesebb, de súlyosabb munkahelyi baleset éri, mint fiatalabb kollégáikat. Az 55 éven felüliek közül tavaly mintegy 3500-an szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket a munkahelyükön. A legnagyobb munkavédelmi kockázatot a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, az egészségügy és a szociális ellátás jelenti, míg halálos munkabalesetek a mezőgazdaság, szállítás és raktározás területén fordultak elő.

Illusztráció Forrás: --

A sikeres kormenedzsment elemei közé sorolható atipikus foglalkoztatási formák - a részmunkaidő vagy a távmunka, a rotációs munkaszervezés, a rugalmas munkaidő-beosztás, illetve az életen át tartó tanulás ösztönzése - csökkentik munkahelyi fizikai és pszichoszociális kockázatokat, ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy az idősödő munkavállalók megőrizzék munkaképességüket.

Az EU-OSHA demográfiai előrejelzése szerint 2030-ra minden harmadik európai munkavállaló az 55-64 éves korosztályból kerül ki.

Annak érdekében, hogy a munkaadókat konkrét lépések megtételére ösztönözze, a kampány részeként az EU-OSHA meghirdette az Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díjat, hogy bemutassa azokat a jó példával elöljáró vállalatokat és szervezeteket, amelyek innovatív munkavédelmi gyakorlatokat alkalmaznak a fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzésére.

A díj országos fordulóiban idén, a 100 fő alatti kategóriában, az Eszter Bt.-t díjazták, amely ergonómiailag helyes munkaállomásokat tervez. A 100 fő fölötti kategóriában pedig a MAVIR Zrt. kapott elismerést az idősödő munkavállalók foglalkoztathatósági hajlandóságának elősegítése érdekében megtett egészségvédelmi, technológiai, munkakörnyezeti és belső kommunikációs intézkedéseivel. A rendszerirányító az európai versenyben is díjazásban részesült.