Sportfogadás: 100 milliárdos üzlet, mégsem kell az Egyesült Államoknak

Sportfogadás
LAS VEGAS, NV - JANUARY 26: Bettors line up to place wagers after more than 400 proposition bets for Super Bowl LI between the Atlanta Falcons and the New England Patriots were posted at the Race & Sports SuperBook at the Westgate Las Vegas Resort & Casino on January 26, 2017 in Las Vegas, Nevada. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A szerencsejáték szerte a világon hatalmas üzlet. Emberek milliói próbálnak meg gyors pénzhez jutni, vagy csak izgalmasabbá tenni az egyébként számukra érdektelen meccseket, és fogadóirodák tömege verseng a kegyeikért. Mégis sokak számára furcsa lehet, hogy a világ egyik legnagyobb gazdasága, és rengeteg népszerű sport hazája az Egyesült Államok, nem engedélyezi a szerencsejátékot. Történelmi okok, politikai lobbi és a sportligák ellenállása is megnehezíti a legalizálás folyamatát, de New Jersey állam mégis megpróbálkozik a lehetetlennel.
Vágólapra másolva!

Miért illegális a sportfogadás az Államokban?

Az Egyesült Államok teljes területén tilos a sportfogadás, történjék az online, fogadóirodában vagy az úgynevezett bookmakernél. A törvény alól mindössze Nevada, Oregon, Delaware, Montana, valamint a New Jerseyben található Atlantic City a kivétel. Egészen 1961-ig legális volt sporteseményekre fogadni az államokban, viszont a szervezett bűnözés megnövekedése miatt Robert F. Kennedy azt javasolta, hogy tiltsák be az államok közötti szerencsejátékot

annak érdekében,hogy megnehezítsék a bűnszervezetek számára pénzük mozgatását és tisztára mosását.

Hatalmas üzlet a sportfogadás Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller

A Federal Wire Act néven elhíresült törvényt 1961-ben fogadta el a kongresszus. A fogadást azóta még két különböző törvény is megtiltotta. Az egyik ilyen az 1992-es Professional and Amateur Sports Protection Act, amely az amatőr sportoknál tiltja meg a fogadást. A másik pedig a Unlawful Internet Gambling Enforcement Act, ami főleg az online fogadásokat célozta meg, valamint azokat a cégeket, amelyek lehetővé teszik az ilyen típusú fogadásokat. Így például elsősorban nem a játékost bünteti a törvény, hanem a pénzügyi intézményeket és a fogadóirodákat.

Annak is megvan az oka, hogy a különböző sportligák, mint az NFL, NBA, MLB és az NCAA miért ellenzik ennyire a sportfogadás legalizálását.

A rengeteg bundabotrány és csalás miatt a legtöbb liga a mai napig a szerencsejáték ellen van.

A baseballban például 1919-ben egy profi szerencsejátékos lefizette a Chicago White Sox csapatának nyolc játékosát, azért, hogy veszítsék el a bajnoki döntőt. Az NFL-ben sem kell messzire menni, hogy találjunk olyan mérkőzést, amit nagy valószínűséggel megbundáztak.

Az egyetemi sportok is kivették részüket a botrányokból Forrás: AFP/2016 Getty Images/Butch Dill

A San Francisco 1980-ban 28 pontos hátrányból várta a mérkőzés második félidejét. Az eset érdekessége, hogy Frank Rosenthal nevadai bukmékernél a harmadik negyed kezdete előtt 246 fogadást kötöttek a San Francisco csapatára.

Hatalmas meglepetésre a Frisco megnyerte a mérkőzést, minden idők legnagyobb fordításával.

A legtöbb liga ugyan kicsit lazított a szigoron az elmúlt években, de az NFL továbbra is teljes erővel küzd a legalizálás ellen. Az NBA igazgatója, Adam Silver viszont odáig ment, hogy egyenesen hülyeségnek nevezte, hogy a szerencsejáték még mindig illegális.

Elképesztően nagy az illegális fogadások piaca

A számok nagyon eltérőek lehetnek, ezért nehéz valós becslést mondani arról, hogy mekkora is lehet az illegális sportfogadás piaca az Egyesült Államokban. Azonban az összeg valahol 80 milliárd és 380 milliárd dollár között lehet.

Nem tetszik a ligáknak a sportfogadás legalizálásának ötlete Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ethan Miller

Az NBA igazgatója néhány éve kisebb vihart kavartl a médiában, amikor kijelentette, hogy az Államokban évente 400 milliárd dollárt fogadnak illegálisan és az összes fogadás mindössze 1 százaléka köttetik legális formában. Ezt a számot azóta több gazdasági szakember is cáfolta. A téves adat egy 1999-es tanulmányból ered, azonban Silver nem számolt az inflációval. A valós összeg viszont így is hatalmas.

A Visual Capitalist szerint 2015-ben 149 milliárd dollár értékű illegális fogadás köttetett az USA-ban.

Csak a tavalyi amerikai foci döntőre, a Super Bowlra, 4,1 milliárd dollárnyi fogadás érkezett, aminek mindössze 3 százalékát adták le engedélyezett helyeken.

Las Vegas, ahol mindent lehet Forrás: AFP/Frank May

Az American Gaming Assosiation adatai lehetnek a legreálisabbak, bár saját elmondásuk szerint a becslés igen optimista, és fennáll a veszélye annak, hogy sokkal nagyobb összegről van szó. Az ő kimutatásuk szerint éves szinten 80 milliárd dollárt költenek el az amerikaiak illegális sportfogadásra.

A következő oldalon olvashat arról, hogy a cégek milyen módszereket alkalmaznak a törvények kijátszására, valamint New Jersey harcáról a szerencsejáték legalizálásáért.