Több mint 20 ezer forinttal dobja meg a családi kasszát a fűtés

építőipari munkás építőmunkás korszerűsítés panelház szigetelés
A csehországi panelház egyik lakásában legalább 3 éve élt egy fedél alatt halott anyjával a nő, aki szintén meghalt( képünk illusztráció).
Vágólapra másolva!
Indul a fűtésszezon, visszafordíthatatlanul megkezdődik a rezsiköltségek téli időszámítása, ami a nyári időszakhoz képest havonta több tízezres plusz kiadást is jelenthet a családoknak. A Fundamenta által fiatal felnőttek körében végzett reprezentatív kutatás szerint átlagosan 23 ezer forint felett költenek ilyenkor fűtésre. A költségeket a többség nyílászáró cserével vagy hőszigeteléssel csökkentené.
Vágólapra másolva!

A Fundamenta által 25-35 évesek körében végzett reprezentatív kutatás szerint télen 20 ezer forintnál is többet költünk fűtésre, 23 ezer forint az átlagos fűtésszámla. A fővárosban fizetik a legkevesebbet, körülbelül 17 000 forintot, ezzel szemben falun a 30 ezer forintot is átlépheti a havi számla.

A Fundamenta-Lakáskassza szakértője szerint jelentősen le lehet faragni a költségekből, ha odafigyelünk otthonunk energiahatékonyságára.

A kutatásban megkérdezettek szinte kivétel nélkül a hőszigetelésben és a nyílászáró cserében látják ennek megoldását: a vidéken élő fiatalok 97 százaléka említette ezt a beruházást legfontosabbként,

de a fővárosiak és a kisebb városban élők is egyértelműen ablakcserével karcsúsítanák kiadásaikat.

Forrás: Fundamenta

Redőnnyel és egyéb árnyékolástechnikával a nagyobb városok lakói és a fővárosiak több mint fele segítené a hideg elleni védekezést, fűtéskorszerűsítéssel pedig a fővárosiak 45 százaléka, a kisebb városok, falvak lakóinak pedig harmada könnyítene így az anyagi terheken.

A megújuló energiaforrások is egyre népszerűbbek, főleg a városiak körében.

A megkérdezettek több mint fele telepítene napelemet, a kistelepülések lakóinak viszont mindösszesen 16 százaléka hasznosítaná a nap sugarait, a klímaberendezéseket pedig még kevesebben vennék igénybe az energiahatékonyság növelésére, a falun élőknek csupán 5 százaléka, míg a fővárosiak 25 százaléka lát ebben fantáziát.

Illusztráció Forrás: MTI/Beliczay László

A szakértő szerint a fűtésszezon kezdetekor mindenképpen érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fűtőberendezéseinkre, és ha szükséges, lecserélni őket, hiszen azon túl, hogy elavult készülékeink jelentősen drágíthatják a havi rezsiköltségeket, meghibásodásuk veszélyes is lehet.

Akár fűtéskorszerűsítésre, akár hőszigetelésre szánjuk el magunkat, nem árt előre tervezni.

Ugyanis a korszerűsítés több százezer forintos beruházás is lehet, ami sok család számára nehézséget okozhat, ha egy esetleges meghibásodás miatt azonnal végre kell hajtaniuk a téli hónapokban.

A Fundamenta szakértője szerint érdemes erre a célra tudatosan félretenni, például lakáscélú megtakarítást indítani. Az állami támogatás kihasználásával már havi néhány ezer forintos ráfordítással a futamidő végén kompromisszumok nélkül vághatunk bele otthonunk korszerűsítésébe, amely alacsonyabb rezsicsekkek formájában vissza is hozhatja az árát.