Szaúd-Arábia 500 milliárd amerikai dollárból, azaz nagyjából az éves magyar GDP négyszereséből építi fel a jövő városát Jordánia határán, a Vörös-tenger partján. A projekt vélhetően a legnagyobb vállalkozás, amibe nemhogy arab ország, de talán a világ valaha belevágott. A Neom névre keresztelt gigaváros kizárólag megújuló energiát használ majd, külön gazdasági és közigazgatási szabályokat hoznak működtetésére, és a szaúdiak ígérete szerint, szinte tudományos-fantasztikus filmbe illő, utópisztikus életminőséget kínál majd lakosainak.

A legkorszerűbb technológiákat használó iparágaknak, kutatásoknak is otthont ad majd az emberiség történetének vélhetően legnagyobb települése, az Egyiptom, Jordánia és Szaúd-Arábia határára megálmodott Neom. De a város nemcsak abban lesz rendkívüli, hogy kizárólag megújuló források biztosítják majd a működtetéséhez szükséges energiát, hanem abban is, hogy egyedi megoldásokkal gondoskodik majd lakói élelmezéséről. A tengervíz átalakítása ivóvízzé, napenergiával üzemelő üvegházak, nanotechnológia, és a világ egyik legfontosabb kereskedelmi központja – ez mind a Neom lehet, ha egyszer elkészül.

A jövőt hoznák a jelenbe

A gigantikus tervet a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Szalman jelentette be egy konferencián, ahol arról is beszélt, Neom városának tervét nem csak egyszerűen gazdasági vállalkozásnak és speciális státuszú kereskedelmi zóna létrehozásának tekintik.

A Neom, legyen bár önmagában is hatalmas volumenű projekt, valójában része annak a nagyszabású tervnek, amely a sivatagi olajkirályság megújítását takarja. Ezek a törekvések pedig a koronaherceg nevével forrtak össze, aki a jelenlegi információk alapján, formálisan a Neom-projekt első számú vezetője is lesz.

Úgy tűnik ugyanis, a szaúdi királyság nemcsak gazdasági, de társadalmi megújuláson is át kell hogy essen. Emlékezetes, hogy privatizálják, és jövőre tőzsdére akarják vinni az Aramco, az állami olajvállalat egy részét. A koronahercegnek pedig feltett szándéka, hogy több mint 1 millió új munkahely jöjjön létre 2020-ig az országban,melyek viszont nem az állami szférában, hanem a magánszektorban keletkeznének, 10 százalék alá szorítva a munkanélküliséget.

Mohammed bin Szalman, szaúdi koronaherceg, az egyik meghatározó alakja annak a szemléletmódváltásnak, amely alapján a királyság megkezdi a felkészülést az olaj utáni világraForrás: AFP/Bandar Algaloud

A jelek szerint a herceg nagyon komolyan gondolja, hogy a Neom-projekt lehet az ország megújításának kulcsa. Felszólalásában többször utalt arra, hogy elvesztegetett lehetőség lenne, ha most nem vágnának bele nagyléptékű változtatásokba.
A szaúdiak 70 százaléka 30 év alatti. Nem vesztegethetünk el 30 évet, hogy csak szélsőséges nézetekkel vagy gondolatokkal foglalkozzunk. Most azonnal háttérbe kell szorítanunk azokat” – mondta a koronaherceg, utalva Irán példájára. Az 1979-es iráni kulturális forradalom máig vitatott hatást gyakorolt az iráni társadalomra és gazdaságra azzal, hogy bezárkózóvá és nagyon sok tekintetben konzervatívvá tette az addig Reza Pahlavi sah által irányított, de nyugatbarát síita királyságot.

A szaúdi fővárosnál, Rijádnál is modernebb várost ígérnek a Vörös-tenger partjáraForrás: AFP/Photononstop/Giuseppe Masci

A bejelentést követő elemzésekből kiderül, hogy a most még olajnagyhatalom Szaúd-Arábia számára a Neom-projekt egyértelműen előremenekülés.Ezt megerősítik Bin Szalman szavai is. Úgy tűnik, az ország tudatosan készül arra az időszakra, amikor már a világ végleg háta mögött hagyta az olajkorszakot.

A cikk folytatásából megtudhatja, hogyan és honnan szedik össze a szaúdiak ezt az irdatlan mennyiségű pénzt.