Megérkeztek az első jelei az ingatlanpiaci korrekciónak Svédországban, és ezt már érzik is az ingatlankezelői iparágban. Az elemzők szerint senki nem tudja, pontosan milyen kockázatok fenyegetnek.

A befektetőknek érdemes szorosan követniük a svéd ingatlanpiacban rejlő esetleges kockázatokat – idézi a Bloomberg a Danske Bank elemzőjét. A legnagyobb svéd jelzáloghitelbanknak, a Swedbankban, ugyanis már 221 milliárd koronás (27 milliárd dollár) kitettsége van, ami veszélyes is lehet.
Nagyon nagy kitettségekről beszélünk, és ezzel együtt nem tudjuk, mi fog történni a svéd ingatlanpiacon.

Ha pedig beüt a baj, ezek a bankok is komoly gondba kerülhetnek – mondta Matti Ashokas, a Danske elemzője.

Kockázatos hitelállomány

A svéd ingatlanpiac már hosszú ideje vonja magára a befektetői figyelmet, mivel az emelkedő árak miatt, a hitelfelvevőknek egyre nagyobb hitelre kell támaszkodniuk. Stockholm régiójában például az új jelzáloghitelek átlagos adósság/jövedelem rátája 490 és 550 százalék között mozog – derül ki a hivatalos szabályozói adatokból. Ezzel együtt a svéd hatóságok igyekeznek olyan intézkedéseket hozni, amelyek lehűtik a piacot. Ennek viszont megvan az a veszélye, hogy megugrik a gyors korrekció kockázata, ha túl hirtelen a szigorítás.

Kezd kockázatossá válni a svéd ingatlanpiacForrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

A Swedbanknál egyébként úgy látják, a piac most egy igencsak szükséges lassuláson megy keresztül, amely szükséges a stabilizációhoz. Ezt a véleményt osztja az ország legnagyobb négy bankja között helyet található SEB vezetője is. Johan Torgeby szerint ugyanis az elmúlt hónapokban a svéd ingatlanpiac a stabilizálódás egészséges jeleit mutatta.

Egészséges pesszimizmus

Mindazonáltal a Danske elemzője szerint a fenti optimista forgatókönyvek nem ilyen egyszerűek. Ha a piac ugyanis kizökken az egyensúlyából, nem jellemző a sima visszaállás. Az ingatlankezelői szektoron kialakuló nyomást az is alátámasztja, hogy a szektorban több vállalat (Oscar Properties, Tobin Properties, JM) részvénye is süllyedést mutatott az elmúlt időszakban, ahogy megnövekedtek az aggodalmak egy esetleges ingatlanpiaci korrekcióval kapcsolatban.

Ashokas arra figyelmeztet, hogy számos ingatlankezelő vállalat komolyan eladósodott, ami azt jelenti, hogy még a kisebb mértékű kellemetlen változások – például a projektek csúszása – is súlyos következményekkel járhat ezen cégek életében. Az látszik tehát, hogy a piacok kezdenek igencsak aggódni a svéd ingatlanpiaci fejlemények miatt – figyelmeztetett az elemző.