12 módszer, hogy lefaragjunk élelmiszer-költségeinkből

Pékség, kenyér, péksütemény
Breads including kugelhopfs, pretzels and plaited bread, Alsace, France, Europe
Vágólapra másolva!
A háztartások évente 7 millió tonna élelmiszert és italt dobnak ki évente az Egyesült Államokban – ez hetente 5 kilogrammot jelent. Azonban a pazarlás csökkentésével, nem csak a környezetnek tehetünk jót, hanem saját pénztárcánknak is.
Vágólapra másolva!

A krumpli megfelelő tárolása

A burgonya élettartalmát akár meg is duplázhatjuk, ha megfelelően tároljuk: hűvös és sötét helyre van szüksége, valamint 5 és 8 fok közötti hőmérsékletre – a hűtőszekrény közel sem a megfelelő hely a tárolására. Érdemes papírzacskóban tartani, nedvességtől mentes helyen, így megakadályozható, hogy kicsírázzon.

Mondj nemet a zacskós salátára

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az előre elkészített zacskós saláták kinyitás után hamar elvesztik frissességüket, ezért inkább érdemes teljes salátafejet vásárolni, ami még sokáig kitart. A levelek le is fagyaszthatók, akár a spenót vagy a rukkola.

Tegyük a tejterméket hosszan eltarthatóvá

A fagyasztott tej sokkal hosszabban eláll, érdemes kis adagokat előre betenni a mélyhűtőbe, így mindig csak annyit kell elővenni, amennyire éppen szükség van. Sajtot ugyanilyen módon lehet lefagyasztani, de akár joghurtot is, amibe gyümölcsöt is bele lehet szórni.

Legyen tartósabb a kenyér (is)

Illusztráció Forrás: AFP/robertharding/John Miller

Ha a család nem eszik meg sok kenyeret egyszerre, érdemes ezt is kétszeletenként a fagyasztóba tenni. Ráadásul perceken belül ki fel lehet olvasztani, akár a mikrohullámú sütőben, akár a kenyérpirítóban (ha van ilyen funkciója). Alternatív megoldásként akár bundás kenyér is készíthető a megmaradt felesleges kenyérből.

Használd fel a maradék almát

Ha már az alma több hetes, kialakul egy kissé furcsa, púderes állag benne, de még nem jelenti azt, hogy ki kell dobni, ugyanis remek alapanyag alma-mártások vagy kompótok készítéséhez, amelyeket hosszabban eltarthatunk a fagyasztóban.

Nem érdemes szeletelt húsokat választani

Az előreszeletelt vagy elkészített, kisadag húsok helyett érdemes nagyobb darabot hazavinni, otthon elkészíteni, felszeletelni, majd lefagyasztani – egy éjszaka alatt pedig kényelmesen fel is olvad a szendvicskészítéshez.

További hat módszer a következő oldalon