Az energiaszámlán is meglátszik a megfelelő homlokzati szigetelés

2017.10.27. 09:39

A fűtésszezon közeledtével kitüntetett figyelmet kap az energiahatékonyság és –takarékosság kérdése. A falak külső hőszigetelése elengedhetetlen feltétele az energiaszámlák csökkentésének – hívta fel a figyelmet a világ egyik legnagyobb kőzetgyapot gyártó vállalata, a Rockwool. Ám a megfelelő homlokzati szigetelésnek nem csak energia hatékonynak, de tűzbiztosnak is kell lennie.

A szakemberek szerint, a homlokzati hőszigetelés tervezésekor az egyik legfontosabb tényező, hogy olyan anyag kerüljön beépítésre, ami az esetleges tűzesetek kialakulásakor gátolja a tűz gyors terjedését. Ma már a kőzetgyapotos homlokzati hőszigetelő rendszerek összes komponense tűzálló, tehát megakadályozzák az esetleges homlokzati tüzek terjedését.

Nem érdemes ezen spórolni

A nyáron történt, tragikus londoni tűzesetnél szerepet játszott az, hogy nem megfelelően megválasztott, tűzveszélyes kompozit paneleket építettek be hőszigetelésre, ami elősegítette a tűz terjedését. Ezzel szemben, a vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásához ajánlott kőzetgyapot termékeknek nincs értelmezhető hőmozgásuk,még igen sötét homlokzatszínezés mellett sem kell ettől tartani.

Az energiaszámlát is jelentősen csökkenti a megfelelően megvalósított hőszigetelésForrás: MTI/Balaton József

Az alapfelületeket illetően széleskörűen alkalmazhatóak, hiszen betonon, pórusbetonon, szárazépítő lemezeken és égetett kerámia falazóelemeken is egyaránt hasznosíthatóak. Egyes kétrétegű típusaik pedig magasabb terhelhetőséget biztosítanak, amely a homlokzatot ellenállóbbá teszi a mechanikai hatásokkal szemben.

Egyes épületeknél nincs is más opció

Irodaházak, középületek esetében gyakran alkalmazott homlokzatépítési forma a szerelt homlokzatburkolati rendszerek. Ezek jellemzően hátul szellőztetett, légréteges szerkezetek. A többféle anyagú burkolat mögött egy alul-felül nyitott légréteg található. Ebben

a levegő, az úgynevezett kürtőhatás következtében általában felfelé áramlik.

A kőzetgyapotot számos hőszigetelési feladatnál lehet eredményesen alkalmazniForrás: Thinkstock

A kürtőhatást tekintve azt is figyelembe kell venni, hogy a hátul szellőztetett légréteges homlokzatok kialakításánál a kürtőhatás következtében az átszellőztetett légrésben felfelé áramló levegő egy esetleges épülettűz esetén komoly szerepet játszhat. A légréteg mögött van a teherhordó szerkezetre szerelt hőszigetelés.

Az átszellőztetett homlokzat szigeteléséhez tűzvédelmi okokból kizárólag nem éghető, A1 tűzvédelmi osztályú termékek használhatóak, mivel a légrés kéménykürtőként viselkedik, így könnyen éghető homlokzatszigetelő anyagok használatakor a tűz nagyon könnyen terjed. Magyarországon ezen kívül a homlokzatburkolati rendszereket is minősíteni kell, hogy megfelelnek e a homlokzati tűzterjedés követelménynek.