Lekerült a lélegeztető gépről a görög állam

2017.10.26. 16:01

Végéhez közeledik Görögországban a 2009-ben indult, ideiglenesnek tartott fiskális politika. Az Európai Unió az ország számára kedvező határozatot hoztak az átmeneti pénzügyi időszak lezárásról, noha az országnak még végre kell hajtania a szerkezeti reformokat ahhoz, hogy a gazdaság tartósan felszálló ágba kerüljön – áll a nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Akcenta CZ elemzésében. A befektetők figyelmét pedig nem kerülheti el az sem, hogy az ország államháztartása újra felülvizsgálat alá kerülhet.

Jelentősen leszorította a görög vezetés az ország korábbi, brutális évenkénti költségvetési hiányát, 2016-ban pedig már szerény, 0,7 százalékos többlettel zárt az államkassza. A legfrissebb adatok azt mutatják, a kulcsfontosságú görög ágazatok fellendülőben vannak, ami a gazdaság egészére kedvező hatást gyakorol.

Újra a tőkepiacokon

Az Európai Unió tagországai szeptember végén döntöttek Görögország ideiglenes fiskális politikájának befejezéséről, amelyet 2009-ben vezettek be az országban a közpénzek kritikus állapota és a túlzott költségvetési hiány miatt. Görögország most valószínűleg elérkezett az egyik utolsó lépéshez, hogy lezárja azt a közel tíz éves időszakot, amikor az ország finanszírozása az Európai Unió és az IMF (Nemzetközi Valutaalap) mentőprogramjaitól függött

Idén júliusban Görögországnak - az elmúlt három év után - ismét sikerült bekerülnie a tőkepiacokra, ahol sikeresen jegyzett 5 éves államkötvényeket összesen 4 milliárd euró értékben.

Fellélegezhetnek a görögök, látsznaak az országot szorító gazdasági válságból való kilábalás jeleiForrás: AFP/Luisa Ricciarini

Ha Görögország megőrzi jelenlegi hozzáállását, és továbbra is felelősen viszonyul a költségvetéséhez várható, hogy már a jövő év közepén felmondhatja utolsó mentőprogramjait (ún. bailout), és visszatérhet a teljes piaci finanszírozáshoz.

A következő csatákat is meg kell nyerni

Habár az ország számára kedvező uniós határozat várható volt, Görögország és a külföldi befektetők számára szimbolikus jelentőséggel bír, ugyanis a piacok azt az információt kapták, hogy a görög államháztartás ismét ellenőrzés alá kerül.

Ezért a megindult gazdasági növekedés lendületét a szerkezetváltás előkészítésére kell használnia a görög vezetésnek ahhoz, hogy hosszabb távon is növekedési pályán maradjon.

Az Európai Unió kedvező határozatot hozott a görögök átmeneti fiskális politikájával kapcsolatbanForrás: Getty Images/2015 Getty Images/Milos Bicanski

Mivel Görögország gazdasági helyzete javult az utóbbi években, felmerül a kérdés, hogy a görög eszközök most vonzó befektetési lehetőséget jelentenek-e. Az elemzők úgy gondolják, amennyiben a következő években sor kerül a szükséges szerkezeti reformok végrehajtására, úgy a görög gazdasági növekedés jelentősen felgyorsulhat. A korábban szintén jelentős költségvetési hiánnyal küzdő Írország, Portugália, de Magyarország példája is azt mutatja, az időben a befektetés mellett döntők, később kiemelkedő hozamokra tehetnek szert ezeken a piacokon.