A Munkástanácsok a kormány stratégiai partnere akar lenni

RESZASZ és MOSZ közös sajtótájékoztatója a MOSZ székházában 2016 január 15-én

Palkovics Imre, MOSZ elnök RESZASZ és MOSZ közös sajtótájékoztatója a MOSZ székházában 2016 január 15-én

Palkovics Imre, MOSZ elnök
RESZASZ és MOSZ közös sajtótájékoztatója a MOSZ székházában 2016 január 15-én Palkovics Imre, MOSZ elnök
Vágólapra másolva!
A Munkástanácsok Országos Szövetsége a kormány stratégiai partnere lesz. Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta: a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), valamit a Munkástanácsok képviselőinek részvételével tartott több oldalú konzultáción a bérekre, a nyugdíjas korúakra, az életkörülményekre, a külföldi munkavállalásra, valamint a szakszervezeti reprezentativitásra vonatkozó számos kérdéskört vitattak meg.
Vágólapra másolva!

Teljesíthető a 2022-ig kitűzött 40 százalékos reálbérnövekedés Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint. Már eddig is érzékelhetők eredmények: a 11 százalékos bruttó keresetnövekedés az első évben várhatóan megvalósul, a következő években pedig 6-8 százalékos lehet a béremelkedés, ami végül kiadja a tervezett mértéket. Az ehhez szükséges teendőkről a konzultáció folyik a szociális partnerek között - mondta Palkovics.

A Munkástanácsok azt javasolja, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba mentek keresetkorlátozását oldják fel. A nyugdíjasszövetkezetek működése jó lehetőség, hiszen így lehetővé válik a nyugdíjas korúak egy részének újbóli foglalkoztatása.

Palkovics Imre, MOSZ elnök Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az országon belüli mobilitást elő kell segíteni például munkásszállók építésével, korszerűsítésével - tette hozzá. Ennek a célkitűzésnek az ösztönzésére a kormány programot is indított. A Munkástanácsok véleménye szerint szükséges emellett a lakhatási támogatás fenntartása. A szakszervezeti szövetség segítené a külföldön munkát vállalókat is, ennek támogatását kéri a kormánytól, hazai vagy uniós források igénybevételével. Cseresnyés Péter, az NGM államtitkára szerint a külföldön dolgozó magyarok jogbiztonságának szavatolását egy felállítandó támogató szolgálat segíthetné.