Óriási beruházásra készül a Mol

2017.10.26. 12:41

A nemzetgazdaság kiszámítható és jelentős növekedéséhez - a nemzetközi nagyvállalatok befektetései mellett - versenyképes, nemzeti irányítású iparvállalatokra van szükség - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. új beruházását bejelentő sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.

A miniszter ismertette, hogy a Mol új, 280 milliárd forintból felépülő tiszaújvárosi petrolkémiai komplexumához a magyar kormány 11,7 milliárd forintos támogatást biztosít egyedi kormánydöntés alapján. A vállalat ezen felül társasági adókedvezményeket is igénybe vehet, az állami hozzájárulás összértéke, az Európai Bizottság jóváhagyásával, 131 millió euró lehet - közölte.

Hozzátette, hogy a támogatás a brüsszeli testület szerint a tisztességes piaci verseny akadályozása nélkül segíti a térség fejlődését.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az ország történetében ez a legnagyobb olyan egyszeri beruházási támogatás, amellyel a magyar kormány magyar irányítású vállalatot támogat. A projekt ráadásul nem csupán a Mol regionális vezető szerepét erősíti, az új üzem a legkorszerűbb technológiákat alkalmazza, ez pedig egyezik azzal gazdaságfejlesztési céllal, hogy a beruházások terén a mennyiségi szempontok helyett mostantól a minőségi követelményeket kell szem előtt tartani - tette hozzá.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatójaForrás: MTI/Soós Lajos

A miniszter szerint a Mol döntése igazolja, hogy Magyarország megerősödött, hiszen a befektetésért más államok is jelentkeztek, így az új üzemért nemzetközi versenyben kellett helyt állni. Szijjártó Péter felidézte, hogy a vegyipar teljesítménye 12 százalékkal nőtt az idei első 8 hónapban, termelésének értéke elérte a 3500 milliárd forintot, és több mint 88 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója közölte, hogy az új tiszaújvárosi üzem közvetlenül 200 munkahelyet, közvetve pedig több ezer új álláslehetőséget teremt. Hangsúlyozta, hogy nem pusztán vegyipari, hanem "ipartörténeti jelentőségű" beruházás indul, hiszen az a 10 legalacsonyabb jövedelmű európai régió egyikében valósul meg és csökkenti az országon belüli gazdasági egyenlőtlenségeket.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Hozzátette, hogy az új petrolkémiai üzem - korszerű technológiájának köszönhetően - környezetbarát módon, zéró emisszióval állítja elő az európai polioltermelés 15 százalékát, termékeit az építő-, az autó-, a csomagoló- és a bútoripar hasznosítja, termelése pedig évente 70 milliárd forinttal gyarapíthatja a magyar GDP-t.

Hernádi Zsolt szerint a Mol felismerte, hogy a motorikus üzemanyagok szerepét egyre inkább más anyagok veszik át, ezért a vállalat 5 évente másfél milliárd dollárt - 2030-ig összesen 4,5 milliárd dollárt - fektet a petrolkémiai üzletágba.