Magyar kukoricafajták fékezhetik meg a migrációt Afrikából

magyar kukorica, Észak-Afrika
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös agrárprogramokon dolgozik az észak-afrikai országokkal. A kukoricával folytatott sikeres kísérletek után halfajok honosítását és a tevetej-feldolgozást kutatják.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központnak az észak-afrikai és szubszaharai országokban vannak projektjei, mely területeken az egyik fő

cél a tömeges migráció megállítása.

A magyar kutatók Algériában, Egyiptomban, Líbiában, Marokkóban, Szudánban, Tunéziában, a Nyugat-Szaharában és Mauritániában dolgoznak, de részt vesznek a Kanári-szigetek és a Madeira-szigetek mezőgazdaságának fellendítésében is.

„A magyar agrárszféra és az észak-afrikai térség kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, így bátran mondhatjuk, hogy elismerik az itthoni kutatóink szakmai tudását.

– fejtette ki közleményében Gyuricza Csaba, a központ főigazgatója.

Forrás: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

Algériában magyar segítséggel dolgoznak az ország halászati ágazatának fejlesztésén, halfajok meghonosításán, továbbá a méhészeti és kertészeti technológiák terén is előrelépésekre lehet számítani. Kuriózumnak és

technológiai bravúrnak tartja a szakma a tevetej feldolgozási technológiáját

Marokkóban, amelyet a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet dolgozott ki. Nigériában jelenleg 13 magyar kukoricafajtával kísérleteznek, a kukorica hozama pedig duplájára emelkedett, összesen 4 tonna.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ azt írta, az afrikai országokkal történő együttműködés ugyanakkor hazánk számára is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az időjárási viszonyok a klímaváltozás miatt várhatóan hasonló körülményeket teremt Magyarországon, mint amilyen jelenleg az észak-afrikai országokban van.