A Szaúd-Arábia királysága 1 milliárd dollárt kíván befektetni a Virgin csoport űrkutatási cégeibe – jelentette be Richard Branson konglomerátuma.

A szerződés „az űrrepülés, műholdindítás, valamint az űr-központú szórakoztatás" köré összpontosul, és Szaúd-Arábia állami befektetési alapja támogatja. Az űrkutatási megállapodás három Virgin céget – Virgin Galactic, The Avengers Company és Virgin Orbit – támogat, ami tartalmaz egy, további 480 millió dolláros támogatási lehetőséget is.

A Virgin Grouppal kötött partnerkapcsolat tükrözi a Királyság diverzifikált, tudásalapú gazdaság felé irányuló elképzeléseit" – nyilatkozta Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg.

A Virgin honlapján megjelent levélben Branson azt írta, hogy a befektetés "a nemzetközi közösség bizalmának jele", majd hangsúlyozta, hogy a cégcsoport továbbra is az Egyesült Államok délnyugati részében fog működni.

Már csak pár hónapra vagyunk attól, hogy a Virgin Galactic embereket küldjön az űrbe, és hogy a Virgin Orbit műholdakat állítson pályára" – nyilatkozta Branson. A Virgin Galactic már korábban is küldött szállítmányokat az űrbe, utasokat még nem, de Branson szerint négy hónap múlva elindíthatja saját űrhajóját, a VSS Vanity-t.

Virgin Galactic: Space Ship TwoForrás: NOTIMEX/Mark Greenberg

Szaúd-Arábia befektetése – a hatósági jóváhagyás után – jelentős részesedést biztosít az országnak a vállalkozásokban, de Branson szerint a Virgin „továbbra is többségi részvényes marad".