Hamarosan drónok pakolhatják majd össze rendelésünket

Cambridge Consultants DelivAir drón árukiszállítás
Az azonosítást követően a rendelő kezébe ereszti a csomagot a drón
Vágólapra másolva!
Drónok és robotok már most is járőröznek az elosztóraktárakban – ők az e-kereskedelem új igáslovai, amelyek nélkül a kiskereskedelem ma már elképzelhetetlen lenne. Ugyan csökkenti a költségeket, de ezzel együtt az emberi erőforrást is kiszorítja a munkából: ez lenne a haladás ára?
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok számos raktárában már drónok végzik a munkát – a polcokon halmozódó csomagokat fedélzeti optikai érzékelőkkel képesek letapogatni. Ezek az automatizált drónok akár gyalogosan, akár targoncával és mechanikus emelőkkel működnek, és olcsóbban és pontosabban végzik munkájukat az embereknél.

– mondta Fadel Adib, a Massachusetts Institute of Technology média, művészetek és tudományok professzora.

Az azonosítást követően a rendelő kezébe ereszti a csomagot a drón Forrás: Cambridge Consultants

„A mostani készletgazdálkodás megkívánja a dolgozóktól, hogy manuálisan vizsgálják meg az egyes csomagokat, ami nagyon időigényes és sokszor hibás folyamat, így pedig lehetetlen nyomon követni a raktár összes elemét" – tette hozzá.

Két drón képes 100 ember munkáját elvégezni ugyanazon időszakban,

állítja az ellátási lánc szakértője, az Argon Consulting. Ez azt jelenti, hogy több műszakon át is üzemel – akár még éjszaka is –, képes összehasonlítani az eredményeket, azonosítja az eltéréseket és sokkal pontosabb képe van a mindenkori raktárkészletről.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Rumpenhorst

Matt Yearling, egy dróngyártó cég vezetője szerint a raktározási és logisztikai cégek több millió dollárt takaríthatnak meg így a jövőben.

Senki sem képes a 100 százalékos pontossággal dolgozni – még a Walmart, vagy az Amazon sem. Ha egy raktár 95 százalékos pontosságú, az az jelenti, hogy az árúk 5 százalékában bizonytalanok vagyunk, vagyis egy 100 millió dolláros raktárkészletnél 5 millió dollár értékű áru bizonytalan állapotú, lehet akár sérült, eltűnt vagy rosszul jelölt – nyilatkozta Yearling.