A leggazdagabb európai hercegség tovább növelte vagyonát

II. János Ádám liechtensteini herceg
Vienna - The Liechtenstein City Palace - press tour at the Liechtenstein City Palace on 23rd January 2012. An architectural jewel in the crown of the Princely Family, located at the heart of Vienna will be reopened after renovation in spring 2013. PICTURE: Hans-Adam II (Johannes Hans) Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d'Aviano Pius von und zu Liechtenstein (Photo credit should read "APA/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
II. János Ádám liechtensteini herceg nemcsak a 38 ezer lakosú alpesi ország legfőbb méltósága, hanem egyike az 500 leggazdagabb embernek is a világon a Bloomberg szerint. Ráadásul az európai királyi családok közül a leggazdagabb.
Vágólapra másolva!

A herceg egy olyan dinasztia sarja, amelynek eredete a keresztes háborúkig vezethető vissza, mára viszont az LGT Group, vagyis a szupergazdagok magánbankjának feje. Az LGT értéke idén 64 százalékkal nőtt, és több mint négyszerese az Euro Stoxx Banks Indexnek – ez részben a nettó eszközállomány 10 százalékos növekedésének köszönhető.

Ez 1,7 milliárd dollárral – 4,36 milliárd dollárra – növelte a liechtensteini herceg nettó saját vagyonát,

valamint a 444-edik helyre repítette őt a Bloomberg 500-as listáján.

A család a 12. században szerzett földtulajdonokból alapozta meg gazdagságát, ma már Ausztriában találhatóak mezőgazdasági termőföldjei, valamint fakitermelői, amelyek összértéke nagyjából 100 millió dollár – ez viszont elmarad a többi európai királyi család földtulajdona mögött.

II. János Ádám liechtensteini herceg Forrás:AFP/APA / picturedesk.com

Az LGT – amely a legnagyobb családi tulajdonú bank – 2016-ban 152,1 milliárd svájci frankot kezelt, míg egy évvel korábban még csak 129,3 milliárdot.

II. János Ádám 1989-ben, apja halála után vette át a trónt, és lett a világ egyik legrégebbi nemesi családjának vezetője.

Svájcban a St. Gallen-i Egyetemen szerzett oklevelet, majd apja jóváhagyásával átszervezte a család vagyonát, felszámolta a veszteséges vállalkozásokat és

ügyfélközpontúbbra változtatta a pénzügyi rendszert, ami ma már leginkább milliárdosokra és szupergazdagokra koncentrál.

Az európai uralkodói családok között a második leggazdagabb II. Albert monacói herceg.

Az 55 éves méltóság vagyona egymilliárd dollárra tehető, számos ingatlana található Franciaországban és Monacóban, valamint érdekeltséggel rendelkezik a Monte Carlo Resort and Casinóban is.

II. Albert 2006-ban megalapította a Prince Albert II of Monaco Foundationt, amely fenntartható és etikus projekteket támogat világszerte. Az alapítvány három fő területre: a klímaváltozásra és megújuló energiák fejlesztésére, az állat- és növényvilág sokféleségének fenntartására, valamint a vízgazdálkodásra koncentrál.

II. Albert monacói herceg és felesége, Charlène monacói hercegné Forrás: AFP/Jean-Pierre Amet

A brit királynő, II. Erzsébet csupán a harmadik leggazdagabb az európai királyi családok sorában, személyes vagyona 280 millió dollár – méghozzá azért, mert a monarchia vagyonának nagy része a brit alattvalókat illeti meg.

A holland királyi család feje, Vilmos Sándor a negyedik leggazdagabb uralkodó Európában.

A holland király és családjának vagyona becslések szerint 172,8 millió dollár értékű

– a Shell olajvállalat részvényesei –, de a családi vagyon ennél sokkal nagyobb is lehet, mivel nem kötelező nyilvánosságra hozniuk az adatokat.

Holland királyi család: Vilmos Sándor király, Amalia hercegnő, Ariane hercegnő, Maxima királyné és Alexia hercegnő Forrás: Getty Images/Patrick van Katwijk/Patrick Van Katwijk

XVI. Károly Gusztáv svéd király a leggazdagabb uralkodó a skandináv államok koronás fői közül, becslések szerint 36,2 millió dollár saját vagyonnal rendelkezik. XVI. Károly Gusztáv 1973-ban vette át az uralkodást, nagyjapja halála után – édesapja, Gusztáv Adolf svéd királyi herceg még trónra lépése előtt meghalt.