A fiatalok egy hónapig bírnák bér nélkül

Így spórolhatsz könnyen pénzt a nyárra - takarékossági praktiák, család
Vágólapra másolva!
Az a kisebb baj, hogy nem köztudott: október utolsó munkanapja a takarékosság napja. Az már jóval nagyobb gond, hogy a magyaroknak finoman szólva is van még mit fejlődni a pénzügyi tudatosság terén, legfőképp a felnövekvő generációnak. A K&H legutóbbi felmérése szerint a magyar pályakezdők megtakarítási szokásai jóval elmaradnak az optimálistól, bár a 2017 második negyedévében a megtakarítások aránya rekordot is döntött.
Vágólapra másolva!

A takarékosság világnapjának ötlete egy 1924-es milánói banki konferencián született, azért találták ki, hogy a takarékosságot nemzetközi szinten is népszerűsítsék és az emberek általános gondolkodásába építsék.

Magyarországon még mindig jellemző, hogy sokan a párna alatt tartják a pénzüket, hatalmas készpénzállomány van forgalomban. A munkaerőpiacra lépő vagy épp készülő fiatalok már járatosabbak a digitális bankolásban, kevésbé tartanak az elektronikus pénzkezeléstől,

azonban mindössze 31 százalékuk tesz félre minden hónap elején,

derül ki a K&H Pályakezdők Jóléti Indexének idei felméréseiből.

Ha spróolunk, malacunk lesz Forrás: Thinkstock

Ez meglehetősen alacsony arány, mégis a korábbi időszakokhoz képest jelentős növekedést jelent. A megkérdezett fiatalok 27 százaléka sehogy sem takarít meg, viszont azok aránya, akik rendelkeznek bármilyen megtakarítással, 2017 második félévében rekord arányt, 46 százalékot ért el.

A megkérdezett fiatalok megtakarításainak átlaga összesen 629 ezer forintra rúgott. Ehhez képest az év eleji átlag 767 ezer forint volt.

Az aktív dolgozók átlagosan 763 ezer forinttal rendelkeztek, a diákok 534 ezer forintot tett félre, a munkanélküliek 678 ezer forint, míg a GYES/GYED-en lévők a legkevesebb, 134 ezer forintos megtakarítással éltek. A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 52 százaléka legfeljebb egy hónapig tudna kizárólag a megtakarításaira támaszkodni. Ugyanez igaz a GYES/GYED-en lévő fiatalok 56 százalékára is.

Az aktív keresők csupán 20 százaléka állította, hogy egy hónapig bírná fenntartani magát a félretett vagyonából.

A megkérdezett fiatalok körében 30 százalék azok aránya, akik legalább fél évig megélnének bevétel nélkül, a megtakarításaik segítségével - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezője, amely immár hét éve az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani.