Most érdemes ingatlant venni a Balatonon

Little village at Lake Balaton,Hungary Blue Hungary Lake Balaton Landscaped Nature Village Water
Little village at Lake Balaton,Hungary,Nikon D5000
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem lehet az árak csökkenésére számítani a balatoni ingatlanpiacon. Az újépitésű lakások és telkek iránt továbbra is nagy a kereslet. A szakértők szerint érdemes folyamatosan figyelni a piacot és még korán lecsapni az elkészült projektekre.
Vágólapra másolva!

A nyár elején nagyon élénk volt az ingatlanpiac a Balaton környékén. A kereslet tavaly tavasszal, majd még inkább ősszel futott fel rendkívüli mértékben, és azóta sem csillapodott.

Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője elmondta, hogy a lakások ára fél év alatt 20-30 százalékot nőtt, míg az építési telkek 50 százalékos áremelkedést produkáltak.

Az is kiderült, hogy szinte nincs olyan része a Balatoni ingatlanpiacnak amit ne lehetne eladni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Tavasz óta nem változott a helyzet, sorra nőnek ki a földből az új építésű projektek és a kereslet is hatalmas irántuk. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy akadnak olyan fejlesztők, akik egy kicsit túlárazzák a lakásaikat. Náluk jellemző, hogy beragadnak az eladó ingatlanok, hiszen minden árat azért nem adnak meg a vevők.

A túlárazott ingatlanoknál érezhetően mérsékeltebb az érdeklődés, azoknál a projekteknél viszont gyorsan lehetett értékesíteni a lakásokat, amelyek jól vannak beárazva.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Gábor Páll/Pgaborphotos

A szakértő szerint a túlárazottnak tekinthető projekteknél jellemzőek voltak a 800 ezer, sőt 1 millió forintos négyzetméterárak is, ezzel szemben a "sikertörténetnek" tekinthető projekteknél 400- 420 ezer forintos négyzetméterárakon kínálták a vízparti lakásokat. Ezek nagyon kelendőek voltak az elmúlt hónapokban, hiszen gyakorlatilag 11-12 millió forintért lehetett vízparti ingatlanhoz jutni.

A nyári hónapokban elsősorban a 20 millió forint alatti kategóriára mutatkozott a legnagyobb érdeklődés.

A drágább lakásoknál lassabb az értékesítés, de a szakértők szerint ezekre is akadnak vevők. Ez látszik egy balatonszemesi projekten is, ahol az árak 20-118 millió forint között alakulnak, ami 520-990 ezres négyzetméterárakat jelent. Ennek ellenére van rájuk vevő, ugyanis a vásárlók olyan minőséggel találkozhatnak ami nem mindennapi a jelenleg zajló fejlesztések között.

A fiataloknak és az idősebbeknek is akad program bőven a Balaton környékén Fotó: Rockstar Photographers

Az említett beruházásnál egy kifejezetten elit, polgári réteget céloztak meg.

A szakértők azt tanácsolják, hogy érdemes még időben lépni, és folyamatosan figyelni a piacot. Ezeknél a projekteknél általában vannak bevezető árak, amik alacsonyabbak mint amire később számíthatnak. Ezért aki jó időben figyel fel egy ingatlanra, esélye van olcsóbban megszerezni azt.

Krausz Gábor egy aranyparti beruházást hozott példának, ahol a tavaszi szinthez képest már 10-12 százalékkal járnak magasabban az árak, aminek oka, hogy már csak néhány megmaradt lakás található benne. Ebben a projektben tavasszal 38-40 millió forint volt egy 60 négyzetméteres, 2 hálószobás lakás ára, míg most 44-46 millió forintba kerül.