Napjainkban az okostelefonok több technikai eszközt is egyesítenek. Nincs szükség többé mp3 lejátszóra, ébresztő órára, naptárra és egy sor más dologra. Az okostelefonok globális térnyerésének levét issza meg a Nikon is, mert a kompakt digitális fényképezőgépek piaca az elmúlt évtizedben jelentősen bezuhant.

A Nikon október 30-án közleményben jelentette be, hogy leállítja az egyik gyárát. Az üzem digitális fényképezőgépeket gyártott a kínai Csiangszu tartományban, a döntésre azért volt szükség, mert az okostelefonok terjedésével jelentősen csökkent a kereslet a kompakt digitális fényképezőgépek iránt.

Az elmúlt években az okostelefonok számának emelkedése komolyan károsította a kompakt digitális fényképezőgépek szegmensét, ami megnövelte a működési arányt a kínai gyárban, és bonyolult gazdasági környezetet teremtett - írja a közlemény.

A digitális fényképezőgépek felemelkedése és bukásaForrás: CIPA/Sven Skafisk, Petapixel, Origo

A digitális kamerák globális piaca a tizedére esett vissza az elmúlt tíz évben. Iparági előrejelzések szerint a 2018 márciusában záruló üzleti év végén  a Nikon 4,8 millió eladott darabra számít,

ami 24 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

A kínai gyár nem csak fényképezőgépeket készített, hanem lencséket tükörreflexes fényképezőgépekbe is, az üzemben 2285-en dolgoztak – írja a Petapixel.

Egyre kevesebb kompakt digitális fényképezőgépet vesznekForrás: Nikon

A közlemény azt írja, hogy a gyár bezárásának költsége 62 millió dollár lesz, de Kína továbbra is a vállalat egyik legfontosabb piaca marad.

A Nikon nem állítja le teljesen a kompakt digitális fényképezőgépek gyártását, ugyanis a japán és thaiföldi üzemekben továbbra is készülnek ilyen típusú készülékek.