A világ legjobb bortermelő vidékei vannak a legnagyobb bajban

Broken Wine Glass Drunk Stained Splashing Wineglass Hardwood Floor Spilling Glass Red Wine Breaking Broken Messy Floor Wine Alcohol Drink Food And Drink Concepts And Ideas Drinks
Oops. Glass of wine, broken on the floor.
Vágólapra másolva!
Utoljára 1961-ben termeltek annyira kevés bort a világon, mint idén, 2017-ben – jelzi a párizsi székhelyű, a borászat technológiai kérdéseivel foglalkozó nemzetközi szövetség, az Organization of Vine and Wine (OIV). A visszaesés elsősorban a rossz időjárási körülményekre vezethető vissza, de a baj nagyságát jelzi, hogy a világ legjobb bortermő vidékein is évekre lehet szükség, mire a termelés újra felszálló ágba kerül.
Vágólapra másolva!

Mintegy 8 százalékkal csökkent az idei év globális bortermelése a tavalyi évhez képest. Az OIV adatai szerint idén világszerte összesen 246,7 millió hektoliter bort állítanak elő a termelők (1 hektoliter 100 liternek felel meg). Utoljára 1961-ben készített ennyit a világ a nedűből.

A legnagyobbak gyengültek meg

Az OIV jelentése rámutat arra, hogy a termelés visszaesése a Nyugat-Európára idén jellemző kedvezőtlen időjárásnak tudható be. Itália, Franciaország és Spanyolország, amelyek nem csak az Európai Unió, hanem

a világ legnagyobb bortermelő országai, rekord alacsony termelési adatokat jelentettek.

Több mint öt évtizede nem készült olyan kevés újbor a világon, mint idén Forrás: AFP/Cultura Creative/Gpointstudio

Mindhárom államban 40 millió hektoliter alatt maradt az idén készített bor mennyisége, ami átlagosan 20 százalékos visszaesést jelent országonként a tavalyi évhez képest.

Különösen

Franciaország szőlőtőkéi sínylették meg az idei évet, leginkább a féltve óvott, világhírű bordeaux-i és champagne-i borvidékeken.

Itt a gazdálkodóknak állami segítségre lesz szükségük a termelés újbóli felfuttatásához, ami a várakozások szerint több év alatt valósulhat csak meg.

Magyarország (2,9 millió hektoliter), Ausztria (2,4) és Románia (5,3) termelése kismértékben növekedett a tavalyi évhez képest.

Az Egyesült Államok a világ negyedik legnagyobb termelőjeként 23,3 millió hektolitert készített,

ami nem jelentős, 1 százalékos visszaesés a tavalyi év eredményéhez képest.

A világ legnagyobb bortermelői vidékei teljesítettek idén a leggyengébben Forrás: Getty Images/iStockphoto/donald_gruener/Donald_Gruener

Tavalyi éves teljesítményével megegyező mértékben készített bort Dél-Afrika (10,8), ahol épp whiskyháború zajlik a fogyasztók kegyeiért. Ausztráliában és Új-Zélandon is jól alakult az idei év az ágazatban, itt növelni is sikerült a készített mennyiséget.

Több éves lendület törhet meg

Az idei év kiábrándító termelési adatai annak veszélyét vetítik előre, hogy ezek hatással lesznek a fogyasztásra is. A 2008-as gazdasági válság után a borfogyasztás globális mértéke csökkent, és csak az utóbbi években indult növekedésnek.

Idénre a teljes fogyasztást 240 és 246 millió hektoliter közé várják.

Ültetvény Pompej romjainak közelében, ahol ugyanolyan szőlőfajtából készítenek bort, mint amelyet a vulkánkitörés elpusztította városban termesztettek az ókorban Forrás: AFP/Mario Laporta

Bár a bor piaci árát az előző években megtermelt készletek és a borok minősége is befolyásolja,

az elemzők az árak emelkedésétől tartanak, ami visszavetheti az utóbbi évek felfutó keresletét.

Az Európai Bizottság előzetes becslése szerint, a betakarított szőlőmennyiség is negatív rekordot ért el idén. Ennek oka, hogy a tavaszi fagyok és a nyári hőhullámok, komoly károkat tettek a bortermelésben használt szőlőfajtákban.