Jönnek a robotok, és ezeket a munkahelyeket fogják elvenni

2017.11.03. 06:25

Kórházi dolgozók

A szakértők szerint az orvosokra, ápolókra és pszichológusokra mindig szüksége lesz a világnak. Ezek a szakmák olyanok, ahol fontos, hogy érző ember legyen képes meghozni a döntéseket, ezért a gépek számára valószínűleg lehetetlen lenne megoldani a feladatokat.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A The Information Technology and Innovation Foundation 800 munkahelyet rangsorolt aszerint, hogy melyekre a legveszélyesebb a robotok megjelenése. A kórházi nővér a lista előkelő helyén szerepel, tehát minden bizonnyal nekik nem kell aggódniuk a változások miatt. 

Ugyan a számítógépek remekül képesek elvégezni különböző diagnosztikákat, de a betegeknek szüksége van az emberi kapcsolatokra, és nem szívesen lennének kivizsgálva pusztán egy gép által. Az egészségügy néhány területén viszont átvehetik az uralmat a robotok. A radiológusok például rengeteg adat elemzésével foglalkoznak, a jövőben pedig tehermentesíthetik őket a különböző technológiai megoldások.

Fodrászok és zeneszerzők

A kreatív munkák elvégzésére jelenleg a robotoknak nincs kapacitásuk. A fodrászatban például nehéz lenne stílust adni egy gépnek, valamint minden vevőnek más igényei vannak, ha a hajáról van szó. Nagyon nehéz lenne úgy programozni egy robotot, hogy az minden ügyfél számára megfeleljen.

IllusztrációForrás: AFP/Fred Tanneau

A zeneiparban dolgozók is fellélegezhetnek, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy a jövőben munkanélküliek lesznek a technika fejlődése miatt. Az MIT egyetem tanulmánya szerint a zeneszerzői állás az egyik legbiztonságosabb azok számára, akik aggódnak a robotok forradalma miatt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő