Két körülmény is felfele húzza az ingatlanok értékesítését

kis lakás
Vágólapra másolva!
Nőtt az eladások száma a hazai ingatlanpiacon éves összesítésben, a fővároson kívül egyre több lakás cserél gazdát – írja az ingatlan.com portál a KSH adataira támaszkodó friss elemzésében. A lakásvásárlók mintegy háromnegyede továbbra is az olcsóbb, 30 millió alatti ingatlanokat keresi. Ugyanakkor óriási a szakadél a fővárosi és vidéki árak közt: az első félévben majdnem háromszor annyit kellett fizetni a budapesti ingatlanokért.
Vágólapra másolva!

Továbbra is élénk a hazai lakáspiac, mind az árak, mind pedig a kereslet és az adásvételek számát tekintve. Az adatok szerint az első félévben több mint 55 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Az árnövekedés enyhült, de átlagosan még mindig több mint 9 százalékkal drágábban keltek el a lakások az első félévben mint egy évvel ezelőtt.

Erősödik a vidéki ingatlanpiac

Az elemzők szerint a drágulás nem gátolta meg a forgalombővülést. Ez részben köszönhető annak, hogy Budapest ingatlanpiaci súlya némiképp csökkent, azaz egyre több adásvétel történik vidéken.

A másik tényező, ami elősegítette a forgalomövekedést, az a lakáshitelezés felfutása.

A vidéki piac élénküléséhez a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) is számottevően hozzájárult, mivel az alacsonyabb vidéki árak miatt az állami támogatás sokkal nagyobb arányt képvisel.

Továbbra is a 30 millió forint alatti ingatlanok a legkeresetebbek a lakáspiacon Forrás: ingatlan.com

Az elemzésből kiderül, hogy a lakásvásárlást tervezők közel háromnegyede 30 millió forintnál olcsóbb ingatlant keres.

A legnépszerűbb, 30 millió forint alatti kategóriában sokkal több vidéki lakóingatlan található, ez pedig szintén pörgeti a fővároson kívüli lakások piacát.

A vidéki ingatlanpiac felfutása kedvez azoknak, akik befektetési céllal vásárolnának lakást, ugyanis a népszerű nagyvárosokban és a Budapesten elérhető hozam között alig van eltérés.

Erősödött a vidéki nagyvárosok ingatlanpiaci forgalma, nem csak Budapesten éri meg befektetési céllal lakást vásárolni Forrás: Origo

Árkörkép: hatalmasak a különbségek

A KSH adatai szerint 2014 előtt a fővárosban és vidéken eladott ingatlanok átlagos négyzetméterárai között még csak kétszeres volt a különbség, ami mostanra már majdnem a háromszorosára nőtt.

A kínálati lakásárakban is hasonlóan nagy a főváros-vidék szakadék.

Budapesten például 524 ezer forint a lakások átlagos négyzetméterára, de a legdrágább kerületekben - például az I., az V. és a II. kerületben - átlagosan legalább 700 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. Vannak olyan városrészek is - többek között a XXIII. és XXI. kerület - ahol 350 ezer forint alatt maradt az átlagos kínálati négyzetméterár.

Forrás: ingatlan.com

A fővároson kívül jóval kedvezőbbek az árak: a közép-magyarországi régióban található városokban 318-343 ezer forint volt október közepén az átlagos négyzetméterár. A dunántúli régió városaiban 220-267 ezer forintra rúgott az átlag, a kelet-magyarországi térség városaiban pedig 139-247 ezer forintért kínálták a lakások négyzetméterét.