105 millióba került a gyógyszercégnek ez a három kijelentés

2017.11.03. 12:55

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 105 millió forint bírságot szabott ki a Sandoz Hungária Kereskedelmi Kft.-re (Sandoz), ugyanis az jogsértően reklámozta ACC elnevezésű, vény nélkül kapható gyógyszereit. A Sandoz a GVH szerint nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be a termékeket.

A GVH döntése szerint a SANDOZ 2015 októbere és 2016 áprilisa között jogsértően reklámozott és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A döntés indoklása szerint, a cég nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be az egyes ACC termékeket a reklámokban megjelenő gyors hatás, illetve általában a gyorsaság hangsúlyozásával.

Több mint 100 millió forintos bírság a jogsértő reklámozásértFotó: Talán Csaba

Nem is úgy gyors

105 millió forintot kell bírságként megfizetnie a Sandoznak termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A reklámok gyorsaságot ígértek a gyógyszer teljes hatásmechanizmusára vonatkozóan, miközben az alkalmazási előírás alapján a gyorsaság kizárólag a felszívódásra vonatkozott - magyarázta döntése hátterét a GVH.

A GVH az egyes ACC-termékek gyors hatásmechanizmusára vonatkozó reklámállításokat vizsgálta, többek között a

  • Gyors megoldás hurutos köhögésre!;
  • Gyorsan megtisztítja a légutakat!;
  • ACC, az gyorsan hat

szlogeneket. Ezek sajtóhirdetésekben, orvosi rendelői, patikai plakátokon, televíziós reklámokban és akciós/patikai újságokban jelentek meg.

Az ACC elnevezésű gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bocsátotta ki. A GVH az OGYÉI tájékoztatását kérte a vizsgált állítások szakmai szempontú értékeléséhez. A szakhatóság álláspontja szerint, a gyógyszerek alkalmazási előírásaiban foglaltak nem támasztják alá a gyógyszerek gyors hatását.

Azaz az állítások nincsenek összhangban a gyógyszerek alkalmazási előírásában foglaltakkal.

Kiterjedt magatartás volt

A hivatal a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte a magatartás kiterjedtségét. Álláspontjuk szerint, a vizsgált kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben is elhúzódott, a teljes szezont lefedte.

A bírság kiszabásánál figyelembe vették a gyakorlat kiterjedtségét (illusztráció)Forrás: MTI/Mohai Balázs

 A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Sandoz az eljárás megkezdése után, felhagyott a jogsértő kereskedelmi gyakorlattal.  

A hivatal ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható és társadalombiztosítási támogatásban nem részesülő gyógyszerek reklámozása akkor jogszerű, ha a reklám a gyógyszert az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatja be.