Már 2021-ben jöhetnek az önvezető autók

Daimler, smart, önvezető
Kicsik, elektromosak, így kevesebb terhelést jelentenek a városoknak.
Vágólapra másolva!
Napjainkban a közlekedés forradalmát éljük. Ez több szempontból is igaz, hiszen nem csak az elektromos autók terjednek el, hanem a technológia fejlődésével előbb-utóbb teret nyernek az önvezető autók is. Hogy pontosan mikor engedik az utakra a teljesen önvezető autókat először, azt egyelőre nem tudni, de a brit közlekedési miniszter szerint már négy év múlva az utakon lehetnek az automata járművek.
Vágólapra másolva!

Előbb-utóbb bekövetkezik az autózás forradalma, azonban nem lehet pontosan tudni, hogy mikor veszik át teljesen a hagyományos járművek szerepét az önvezető és/vagy elektromos autók.

Ez az időpont hamarabb eljöhet, mint gondolnánk, ugyanis Chris Grayling, brit közlekedési miniszter szerint

2021-ben, azaz négy év múlva már megjelenhetnek a brit utakon az első önvezető autók.

A miniszter szerint az önvezető autók óriási segítséget jelenthetnek majd az idősebb és a mozgáskorlátozott emberek közlekedésében, és azt reméli, hogy Nagy-Britannia világvezető hatalom lesz az önvezető autók területén.

Grayling szerint az önvezető autók piaca 2035-re elérheti a 28 milliárd fontot Nagy-Britanniában.

A brit Közlekedési Minisztérium egy felmérése szerint az idős emberek 96 százaléka azt mondja, hogy segítség lenne számára egy önvezető autó, míg a mozgáskorlátozottak harmada függetlenséget remél az önvezető autóktól.

Kérdés, hogy mikor érkeznek meg az önvezető autók Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Daimler Ag - Global Communications Mercedes-Benz Cars

Ez azért fontos probléma, mert az elmúlt öt évben megduplázódott azoknak a brit idős embereknek a száma, akiknek orvosi okokra hivatkozva nem hosszabbították meg a jogosítványának érvényességét – írja az Express.

Grayling szerint ez igazi forradalom lesz, amely

meg fogja változtatni utazási és vásárlási szokásainkat, de óriási hatással lesz egy másik területre is.

Ez a terület pedig nem más, mint a biztosítások piaca, amely egyelőre komoly akadályként tornyosul az önvezető autók bevezetése előtt – írja a Guardian.

Bár az önvezető autók bevezetése magában hordozza azt a lehetőséget, hogy a közúti balesetek száma drasztikusan csökkenjen,

egyelőre fekete lyuk az önvezető autók biztosításának kérdése.

Több cég is fejleszti már a saját modelljét Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

Ennek oka, hogy nem tisztázott, hogy kit terhel a felelősség akkor, ha egy önvezető autó balesetet okoz, vagy szenved. A jelenlegi szabályok egyelőre a sofőrt teszik felelőssé, igaz a jelenleg forgalomban lévő önvezető járművek csak részben önállóak.

Chris Grayling elmondta azt is, hogy a biztosítási rendszer felépítése hosszú folyamat, de már dolgoznak egy új kötelező biztosítási rendszer kialakításán.