Átveszik a hatalmat a gépek a devizapiacon

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Egyre kisebb szerepe lesz az emberi tényezőnek a világ legnagyobb piacán. A devizapiaci szereplők körében ugyanis egyre népszerűbbek az automatizált megoldások. Hamarosan beköszönthet a robotok uralma a devizakereskedésben.
Vágólapra másolva!

Egy friss kutatás szerint 100 észak-amerikai devizapiaci szereplő közül 94 tervezi, hogy egyre inkább automatizálja az üzletet a következő három évben – írja a Bloomberg a TradeTech FX konferencia felmérése alapján. Ezzel

a napi szinten 5100 milliárd dollárt megmozgató devizapiacon egyre kisebb szerepet kaphat a humán tényező.

Miközben a devizapiac folyamatosan áll át az elektronikus és algoritmusok által irányított kereskedési mechanizmusokra, a bankok is egyre jobban építik le az emberi erőforrásaikat nemcsak a kereskedési, de a kutatási részlegeknél is. Ráadásul az is támogatja a robotok előretörését, hogy a világ legnagyobb bankjai közül több is devizakereskedési botrányba keveredett az elmúlt időszakban, aminek eredményeként összesen több mint 10 milliárd dollárnyi bírságot fizettek ki.

Amellett, hogy a botrányok hatására egyre többen látják pozitívan a szabályozásokat, nem véletlen, hogy

ezek a kellemetlen ügyek felgyorsították az automatizálás irányába ható folyamatot.

A technológia ugyanis lehetővé teszi a befektetőknek, hogy online hajtsák végre a megbízásokat, illetve sokkal gyorsabban férnek hozzá sokkal jobb árakhoz – hangsúlyozta Paresh Upadhyaya, a 83 milliárd dollárt kezelő Amundi Pioneer Asset Management menedzsere.

Egyre népszerűbbek az automatizált megoldások a devizapiacon Forrás: KTS / Science Photo Library

A felmérés emellett arra is rávilágított, hogy számos piaci szereplő nyitott arra, hogy a jelenleginél nagyobb szerepet biztosítson az automatizált megoldásoknak. Egyelőre ugyanis a válaszadók 62 százaléka mondta, hogy a működésének mindössze a negyede, vagy annál kisebb része, automatizált. Csupán a megkérdezettek 8 százalékánál haladta meg ez az arány az 50 százalékot.

Miközben a kutatásból kiderült, a piaci szereplők számára a legfontosabb a brókerek leghatékonyabb, és az ügyfelek számára legjövedelmezőbb stratégiaválasztása, az is látszik, hogy

a válaszadók 64 százaléka gondolja úgy, a szabályozások általában pozitív hatással voltak a tőkepiacokra

az elmúlt évtizedben. Ezzel együtt külön érdekesség, hogy a megkérdezettek 77 százaléka úgy vélte, London el fogja veszíteni státuszát a globális devizapiacon, ahogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.