Munkába állt Elefántcsontpart új vízerőműve, amely azonnal megdobta az ország villamosenergia-termelését, nem is kevéssel. A tíz százalékos növekedés jelentős bővülés a termelésben, az ottani vezetés pedig máris áramexportáló nagyhatalomként tekint a hányattatott sorsú országra.

A Sassandra-folyón, Soubre közelében épült Elefántcsontpart új vízerőműve, mely azonnal 10 százalékkal megnövelte az ország villamosenergia előállításának mértékét. A főként kínai hitelből, 500 millió dollár (nagyjából 133 milliárd forint) ráfordítással készült termelő az első lépés lehet azok sorában, amelynek célja, hogy az ország vezető szerepet tölthessen be a térségben az áramellátásban.

Kilóg a sorból

Ahogy az Origo megírta, a világ egyik vezető kakaótermelő országának számos komoly nehézséggel kellett szembenéznie az elmúlt években, és ezek közül csak az egyik volt a kakaó árának bezuhanása. A most átadott erőmű komoly előrelépés az energiatermelésben, az ország vezetői pedig közvetlen hasznosulása mellett, a jövőnek szánt befektetésként tekintenek a létesítményre.

Új hidroelektromos duzzasztó Elefántcsontparton, 275 megawattal nőtt a termelésForrás: AFP/Sia Kambou

Ellentétben ugyanis több más, a Szaharától délre fekvő ország jellemzőjével, Elefántcsontpartnak biztonságos és folyamatos az áramellátottsága. Ezért megteheti, hogy a szomszédos államoknak adjon el abból. Ghána, Burkina Faso, Benin, de Togo és Mali is vásárol az ott megtermelt energiából.

A most munkába állt duzzasztó 275 megawatt teljesítményre képes, ami az ország teljes termelésének tíz százalékát adja.

Ezzel hatra nőtt az elefántcsontparti vízerőművek száma, de az ország rövid időn belül szeretne még négyet építeni.

Sok helyre eleget

A kormány feltett szándéka, hogy a mostani villamosenergia-termelés 2020-ra 4000 megawattra nőjön a jelenlegi 2275 megawattról. A kapacitások bővítése különösen azért is indokolt, mert az ottani lakossági szükséglet évente nagyjából 10 százalékkal növekszik. A következő, 112 megawattos teljesítményre képes állomás tervezése már megkezdődött, költsége várhatóan 300 millió dollár körül alakul.

Bár a kakaóbab termelésével vannak az országnak nehézségei, de villamos energiából egyre jobban áll ElefántcsontpartForrás: AFP/Kambou Sia

Az elefántcsontparti vezetés ambiciózus terveket készít arra, hogyan válhat az ország a térség áram-nagyhatalmává. Erősítenék pozícióikat a jelenleg Elefántcsontparttól energiát vásárló országokban, de Libéria, Guinea és Sierra Leone irányába is bővítenék az infrastruktúrát. Ez utóbbira még idén 50 millió dollárt szánnak.

Az afrikai állam vezetésének célja az, hogy meghatározó áramexportőrré váljon szomszédjai között.