Az Erste Bank 2020-ra az első három hitelintézet között lesz a vállalati hitelpiacon. Ezt Szabados Richárd, a pénzintézet vállalati üzletágának vezetője az Erste sajtóbeszélgetésén mondta szerdán Budapesten.

Szabados Richárd szerint már lezajlott a hitelezési fordulat a hazai bankpiacon, már a vállalati hitelek nettó állománya is bővülésnek indult, aminek eredményeként 2017 végére 6000 milliárd forint fölé nőhet a teljes vállalati hitelállomány.

A jegybank növekedési hitel programjának (nhp) lezárása nem fogta vissza a piacot, az viszont igaz, hogy a bankok ügyfelei már a piaci alapú hiteleknél is elvárják az nhp-nál megszokott kedvező kamatokat, feltételeket.

Korábban a nem vállalati bankként elkönyvelt Erstének 2015-ben 300 milliárd forint volt a vállalati hitelállománya, amely 2017 végére várhatóan 473 milliárd forintra emelkedik. Ehhez képest most 415 milliárd forintnál tartanak, de az év végére várt 473 milliárdos állomány kihelyezése teljesíthető.

ERSTE Bank a Teréz körútonFotó: Szabó Gábor - Origo

Az idei 93 milliárd forint prognosztizált állománynövekedéshez 173 milliárd forint új hitel kihelyezésére van szükség, eközben a vállalati hitelpiac a várakozások szerint 5-10 százalékkal bővül, az Erste növekedése viszont az idén 25 százalékos lesz.

Harmati László, a bank vezérigazgató-helyettese szerint 2017-ben a lakáshitel piacon a hitelfolyósítás akár 35 százalékkal is bővülhet, és elérheti a 700 milliárd forintot. A 2013-as mélypontról az éves új hitelkihelyezések volumene csaknem megötszöröződött.

A piaci bővüléshez a lakástámogatási rendszer mellett a felújítások magas száma is hozzájárult, az új építések is húzzák a növekedést, az alacsony hitelkamatok mellett nem elhanyagolható a befektetések magas arányának hatása sem - fűzte hozzá a vezérigazgató-helyettes.