A tengeri energiarobotok extrém környezetben is bevethetők lesznek

olajfúrótorony Norvégia
A picture taken 13 December 2007 shows the Statfjord A platform (background) and the loading buoy (foreground right), involved in yesteday's oil spill in the North Sea. Thousands of tonnes of oil poured into the North Sea yesterday as it was being piped from an offshore platform to a loading buoy, according to Norwegian authorities and the platform's operator. Bad weather has prevented the clean-up of thousands of tonnes of oil spilled, but the slick was dissolving on its own and was not likely to reach the Norwegian coast, authorities said today. AFP PHOTO / MARIT HOMMEDAL / SCANPIX -- NORWAY OUT -- / AFP PHOTO / SCANPIX NORWAY / HOMMEDAL MARIT
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság legjobb egyetemeinek összefogásával és több mint harminc vállalat részvételével fejlesztik a jövő célrobotjait. Vagyis azokat a mesterséges intelligenciával felszerelt eszközöket, melyek az offshore, azaz a tengeri energiaplatformok karbantartását végzik majd. Ha elkészülnek, olyan környezetben is alkalmazhatók lesznek, ahol az ember bajosan boldogulna.
Vágólapra másolva!

Orca Hub annak az összefogásnak a rövidítése, amelyben a legjobb brit egyetemek vesznek részt azért, hogy kifejlesszék a jövő robot-tengeralattjáróit. A kutatói hátteret az angol felsőoktatás krémje adja, a fejlesztőcsapat az Imperial College London, az Oxford és Liverpool University, az Edinburghi Robotikai Központ és ottani egyetem, valamint a Heriot-Watt University munkatársaiból alakult meg.

Univerzális eszközök

A robottechnológiák tengeri alkalmazásának fejlesztésére felállt fejlesztői csapatot több mint harminc iparági és innovációs szereplő is támogatja.

A projekt hatalmas, 36 millió eurós (közel 11 milliárd forint) kezdőtőkével indult el.

Célja, hogy olyan robottechnológiai megoldások szülessenek, amelyek a tengeri energiatermelő létesítmények karbantartását és felügyeletét, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik.

Tengeri infrastruktúrák karbantartására fejlesztenek mesterséges intelligenciával bíró eszközöket Forrás: AFP/Hommedal Marit

A fejlesztők nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint azt, hogy a robottechnológiát ötvözzék a mesterséges intelligenciával. Szeretnék ugyanis elérni, hogy

az elkészülő eszközök akár teljesen önállóan vagy emberi felügyelet mellett hozzanak döntést egy karbantartási vagy javítási feladattal kapcsolatban.

A cél olyan univerzális eszközök fejlesztése, amelyek eredményesen alkalmazhatók a többféle tengeri energiaplatformokon. Az olajfúrók mellett, elsősorban a tengerbe telepített offshore szélerőműveknél kívánják hasznát venni a készülő új megoldásoknak.

Karbantartási és üzemeltetési feladatokat is ellátnának, akár önálló döntéseket hozva a leendő tengeri robotok (illusztráció) Forrás: AFP/Boris Horvat

Az emberi tényező is számít

Mint a projekt induló tőkéjének nagysága mutatja, a fejlesztések nem csak technológiai újdonságot kell hogy jelentsenek. Az illetékesek komoly gazdasági vonatkozásokkal számolnak megtérülése kapcsán.

- mondja David Lane professzor, a Heriot-Watt University munkatársa, egyben a projekt felelős vezetője.

A professzor hangsúlyozta, a fejlesztéseket az is motiválja, hogy megoldást találjanak az élőmunkaerő problémájára. Szerinte ugyanis azok

a munkavállalók, akiknek komoly tapasztalatuk van a tengeri platformok üzemeltetési-karbantartási feladataiban, egészen egyszerűen kiöregednek.

Az új robotikai eszközök extrém tengeri környezetben is alkalmazhatók lesznek Forrás: AFP/Noaa

A fiatalabbak pedig szívesebben dolgoznak a szárazföldön, amely jóval kevésbé veszélyes munkakörnyezet a tengeri vizekhez képest.

A fejlesztők számára az is fontos szempont, hogy az eszközök olyan tengeri környezetben és feltételek között is alkalmazhatók legyenek, amelyekben emberek nem dolgozhatnának biztonságosan.