Az Egyesült Királyság legjobb egyetemeinek összefogásával és több mint harminc vállalat részvételével fejlesztik a jövő célrobotjait. Vagyis azokat a mesterséges intelligenciával felszerelt eszközöket, melyek az offshore, azaz a tengeri energiaplatformok karbantartását végzik majd. Ha elkészülnek, olyan környezetben is alkalmazhatók lesznek, ahol az ember bajosan boldogulna.

Orca Hub annak az összefogásnak a rövidítése, amelyben a legjobb brit egyetemek vesznek részt azért, hogy kifejlesszék a jövő robot-tengeralattjáróit. A kutatói hátteret az angol felsőoktatás krémje adja, a fejlesztőcsapat az Imperial College London, az Oxford és Liverpool University, az Edinburghi Robotikai Központ és ottani egyetem, valamint a Heriot-Watt University munkatársaiból alakult meg.

Univerzális eszközök

A robottechnológiák tengeri alkalmazásának fejlesztésére felállt fejlesztői csapatot több mint harminc iparági és innovációs szereplő is támogatja. A projekt hatalmas, 36 millió eurós (közel 11 milliárd forint) kezdőtőkével indult el. Célja, hogy olyan robottechnológiai megoldások szülessenek, amelyek a tengeri energiatermelő létesítmények karbantartását és felügyeletét, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik.

Tengeri infrastruktúrák karbantartására fejlesztenek mesterséges intelligenciával bíró eszközöketForrás: AFP/Hommedal Marit

A fejlesztők nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint azt, hogy a robottechnológiát ötvözzék a mesterséges intelligenciával. Szeretnék ugyanis elérni, hogy

az elkészülő eszközök akár teljesen önállóan vagy emberi felügyelet mellett hozzanak döntést egy karbantartási vagy javítási feladattal kapcsolatban.

A cél olyan univerzális eszközök fejlesztése, amelyek eredményesen alkalmazhatók a többféle tengeri energiaplatformokon. Az olajfúrók mellett, elsősorban a tengerbe telepített offshore szélerőműveknél kívánják hasznát venni a készülő új megoldásoknak.

Karbantartási és üzemeltetési feladatokat is ellátnának, akár önálló döntéseket hozva a leendő tengeri robotok (illusztráció)Forrás: AFP/Boris Horvat

Az emberi tényező is számít

Mint a projekt induló tőkéjének nagysága mutatja, a fejlesztések nem csak technológiai újdonságot kell hogy jelentsenek. Az illetékesek komoly gazdasági vonatkozásokkal számolnak megtérülése kapcsán.
Különösen az Észak-tenger elöregedő létesítményeit drága karbantartani illetve lebontani, miközben az olaj ára leesett, a megújuló offshore energia pedig egyre olcsóbb lesz"- mondja David Lane professzor, a Heriot-Watt University munkatársa, egyben a projekt felelős vezetője.

A professzor hangsúlyozta, a fejlesztéseket az is motiválja, hogy megoldást találjanak az élőmunkaerő problémájára. Szerinte ugyanis azok a munkavállalók, akiknek komoly tapasztalatuk van a tengeri platformok üzemeltetési-karbantartási feladataiban, egészen egyszerűen kiöregednek.

Az új robotikai eszközök extrém tengeri környezetben is alkalmazhatók lesznekForrás: AFP/Noaa

A fiatalabbak pedig szívesebben dolgoznak a szárazföldön, amely jóval kevésbé veszélyes munkakörnyezet a tengeri vizekhez képest.

A fejlesztők számára az is fontos szempont, hogy az eszközök olyan tengeri környezetben és feltételek között is alkalmazhatók legyenek, amelyekben emberek nem dolgozhatnának biztonságosan.