Javított a magyar gazdasági előrejelzésén az unió

2017.11.09. 11:48

Az Európai Unió közzétette gazdasági előrejelzését mind az unió egészére, mind tagországokra lebontva. A bizottság szerint Európa gazdasága gyorsul. A bizottság javított a magyar előrejelzésen is, az unió idén 3,7 százalékos, míg jövőre 3,6 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa, Pierre Moscovici csütörtökön Brüsszelben ismertette az unió gazdasági előrejelzését.

Ebből kiderült, hogy az unió úgy látja, hogy felgyorsult az európai gazdáság növekedése.

Az öt évig tartó mérsékelt fellendülést követően több az új munkahely, növekszik a beruházási kedv és erősödik az államháztartás.

Pierre MoscoviciForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Moscovici elmondta, az előrejelzés szerint az európai gazdaság a vártnál jobban teljesít az idén, a magánfogyasztás, a világszerte erősödő növekedés és a csökkenő munkanélküliség kedvező hatásainak köszönhetően.

A beruházási kedv szintén élénkült a kedvező finanszírozási feltételeknek köszönhetően, és jóval optimistább a gazdasági hangulat.

A gazdaság valamennyi uniós tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik.

A bérek növekedési üteme ugyanakkor visszafogott és kihívást jelent a magas adósságszint is.

Javítottak Magyarország kilátásán is

Az unió jelentéséből kiderül, hogy idén 3,7, jövőre 3,6 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság.

2019-re 3,1 százalékos gazdasági növekedést jósol Magyarországon az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatósága az idei és a következő év vonatkozásában is egy ezrelékponttal javította a magyar bruttó hazai termék növekedésére vonatkozó korábbi prognózisát.

A bizottság szerint a gazdasági aktivitás idén jelentősen erősödött Magyarországon, amit jórészt a magánfogyasztás és a beruházások élénkülése segített elő.

A bizottság szerint a gyors gazdasági bővülés folytatódni fog, részben a költségvetési szigor további enyhülése miatt, de a kapacitási korlátok rontják a növekedési kilátásokat.

Zászlók a Magyar Nemzeti Bank épületénFotó: Bielik István - Origo

Az adatokból kiderül, hogy a magyarországi foglalkoztatottság a várakozások szerint tovább javul majd és újabb rekordszinteket fog elérni, amihez a magánszektor és a közmunkaprogram egyaránt hozzájárul.

A munkanélküliség idén 4,2 százalékos, 2018-ban és 2019-ben pedig 4 százalékos lesz a tavalyi 5,1-et követően.

A munkaerőpiac szűkülése, a munkaerőhiány pedig a bérek emelkedésével, ugyanakkor a foglalkoztatottság további növekedési kilátásainak korlátozásával jár.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény becslései szerint az infláció fokozatosan emelkedni fog Magyarországon, a fogyasztói árindex a tavalyi 0,4 százalékról idén 2,3 százalékra, 2018-ra 2,6 százalékra, 2019-re pedig 3 százalékra ugrik a kereslet növekedése nyomán, elérve a jegybanki célértéket.

Az európai és a magyar gazdasági erősödikFotó: Szabó Balázs

A költségvetési deficit a 3 százalékos uniós tűréshatár alatt fog maradni, a tavalyi 1,9 után az emelkedő kiadások és az adócsökkentések miatt idén 2,1, jövőre 2,6 százalék, 2019-ben pedig 2,3 százalék körül várható az Európai Unió prognózisa szerint.

Az államadósság tavaly a GDP 73,9 százalékára mérséklődött, 2017-ben 72,6, 2018-ban 71,5 százalékra, 2019-ben pedig 69,4 százalékra lehet számítani.