Egyre többen keresik a megfizethető paneleket

építőipari munkás építőmunkás korszerűsítés panelház szigetelés
A csehországi panelház egyik lakásában legalább 3 éve élt egy fedél alatt halott anyjával a nő, aki szintén meghalt( képünk illusztráció).
Vágólapra másolva!
Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy jelentős eltérések vannak a piacon kínált felújított, normál állapotú és felújítandóként eladásra hirdetett panellakások árai között. Országos szinten a 30 millió forintnál olcsóbb lakóingatlanok körében a tavalyi 30 százalékhoz képest idén 36 százalékra nőtt a panellakások iránti érdeklődések aránya.
Vágólapra másolva!

A fővárosban a leglátványosabb a növekedés. Az előző évben az érdeklődések 41 százaléka érkezett panellakásokra, idén pedig már több mint 53 százalék. A panelek népszerűsége annak köszönhető, hogy alacsonyabb az átlagos négyzetméteráruk, mint a téglaépítésűeknek.

Budapesten egy 50 négyzetméteres panellakás az átlagárak alapján már 16-20 millió forintból kijöhet, míg a téglalakásúak állapottól függően 24-28 millió forintért szerepeltek a kínálatban november elején.

Ugyanakkor a vevők és az eladók szempontjából is lényeges, hogy milyen állapotban van az adott panellakás. Az ingatlan.com adatai szerint a felújítandóként hirdetett budapesti panellakások átlagos négyzetméterára október végén 336 ezer forint volt.

Ezzel szemben a normál állapotú panellakásokért 363 ezer forintot, a felújított, jó állapotúakért pedig 382 ezer forintot kértekaz eladók.

A felújítandó panellakásokhoz képest a normál állapotúként hirdetetteket 8 százalékkal magasabb négyzetméteráron kínálták, a jó állapotúakat pedig 14 százalékkal drágábban. Egy 50 négyzetméteres panellakás esetében több mint 2 millió forint is lehet az állapotból adódó különbség.

illusztráció Forrás: MTI/Beliczay László

A felújítandó panelek tulajdonosainak emiatt is érdemes megfontolniuk a felújítást, mivel a panelek iránt várhatóan továbbra is lesz kereslet, és a jobb állapotúak értéke még tovább emelkedhet.