Nigéria vezetése rendületlenül hisz a gazdasági kitörésben

naira, nigériai pénznem, Nigéria
Bank notes in naira, dollars, euros and pounds sterling are pictured in Lagos, on January 26, 2016. / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb költségvetését terjesztette be a törvényhozásnak a nigériai elnök, Muhammadu Buhari. Az átszámítva több mint 7 ezer milliárd forintos 2018-as állami költségvetés ismét magasabb, mint az előző évi. Az afrikai kontinens számára pedig nem mindegy, mit találnak ki a földrész legerősebb gazdaságában, amely egyben a világ egyik legnagyobb olajtartalékának birtokosa is.
Vágólapra másolva!

Állami pénzszórással, infrastrukturális beruházásokkal akarják felpörgetni a gazdaságot jövőre Nigériában. A 2018-as költségvetés minden korábbinál ambiciózusabb célokat tűzött ki, ám elemzők arra figyelmeztetnek, a vágyak túlmutatnak az ország lehetőségein.

Nigéira annyi pénzt költ jövőre, hogy az ország pénzneme, a naria helyett, egyszerűbb azt dollárban vagy euróban megadni Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Minden évben ez megy

Bár a költségvetés hiánya idén jelentősen csökkent tavalyhoz képest (mintegy 6 milliárd dollárra), az ország még mindig jelentős adósságot görget maga előtt. A tervezett nagyberuházások finanszírozására pedig a költségvetési pénzeken kívül, az állam további kölcsönöket szeretne felvenni, néhány milliárd dollár értékben.

– mondja John Ashbourne, a Capital Economics afrikai gazdasággal foglalkozó szakértője. Az elemző azt is hozzátette:

a 2018-as költségvetés továbbra sem tartalmaz szerkezeti reformokat, ezek nélkül pedig nehéz az elképzeléseket megvalósítani.

Kiemelte azt is, Nigéria nem túl erős abban, hogy számonkérhető végrehajtást állítson a célok megvalósítása, és így a pénzek elköltése mögé.

Nem szegik kedvét a nigérai elnöknek a korábbi évek félsikerei, jövőre nagyobb növekedésről és rekordösszegű állami költésről jelentett be terveket Forrás: Anadolu Agency/Halil Sagirkaya

A jövő évi büdzsé 16 százalékkal magasabb az ideinél. Az inflációt jövőre 12 százalékon várják az országban. Az elnök környezetében úgy kalkuláltak, a számok akkor tarthatók, ha az olaj hordónkénti ára 45 dollár környékére áll be, és

2 millió hordót sikerül naponta kitermelniük.

Mindehhez 3,5 százalékra várt gazdasági növekedés társul.

Több mint egymillióan már biztosan követik

Úgy tűnik, a kritikák nem szegték kedvét Muhari elnöknek, aki Twitter-üzenetben tette közzé a gazdasági növekedés vezérgondolatait. A több mint egymillió követővel büszkélkedhető vezető szerint

egyrészt nem mindig a leggyorsabb megoldások a legjobbak, másrészt csak nigériai megoldások tudják megoldani Nigéria sajátos problémáit.

Úgy gondolja, a tetemes mennyiségű adósság ledolgozásához minden évben kicsit nagyobbat kell nőni.

Bármit is jelentsenek a gyakorlatban az elnöki gondolatok, az biztos, hogy a szívós munkát először a jövő évi büdzsé elfogadtatásával kell kezdenie Afrika olajnagyhatalmának.

Hónapokig is eltarthat, mire elfogadják Nigéria jövő évi költségvetését Forrás: AFP/Philip Ojisua

A tervezetet a parlament alsó- és felsőházának is jóvá kell hagynia, ami akár hónapokig is eltarthat.

Sőt, akár tovább is. 2017-nek lassan vége, de az idei költségvetési törvényt hivatalosan még mindig nem fogadták el végrehajtásra, annak néhány vitatott tétele miatt.