Az értékes festmények árverésének egyik legjobban várt hete következik, ugyanis New Yorkban több aukciós ház is óriási kínálattal várja a gazdag műgyűjtőket. Összesen 1,5 milliárd értékű alkotás kerül kalapács alá, a legértékesebb egy Leonardo da Vinci festmény lehet.

Minden november érdekes időszak a műkedvelők körében, hiszen ekkor tartja meg New York-i központjában a Christie's aukciós ház az egyik legnagyobb szabású árverését.

A Christie's árverése tökéletesen illeszkedik a novemberi New York-i aukciós őrületbe, amely jövő héten kezdődik és öt napon keresztül tart – írja a Bloomberg.

A héten a legnevesebb házak (Christie's, Sotheby's, Phillips)

összesen 1,5 milliárd dollárnyi alkotást próbálnak elárverezni.

Csak a Christie's összesen 479 millió dollárra becsülte a kalapács alá kerülő alkotások összértékét. Az egyik legnagyobb fogásnak Leonardo da Vinci – Salvator Mundi képe ígérkezik, nagyjából 100 millió dollárért kelhet el.

Leonardo da Vinci - Salvator Mundi alkotásaForrás: AFP/Jewel Samad

A festmények többsége magántulajdonból került az aukciós házhoz, és még a cég vezérigazgatóját, Marc Portert is meglepte a felhozatal erőssége.

A különleges ügyfeleknek már tartottak egy külön bemutató a licitálásra kerülő művekből, sőt az igazán komoly érdeklődők egy külön privát helységben is megtekinthettek egy-egy alkotást.

Mark Rothko - Saffron Becsült értéke 25-35 millió dollárForrás: Christie's

Apró kellemetlenség, hogy néhány alkotás csak az aukciót megelőző napon érkezik New Yorkba, így azok előzetes kiállítás nélkül kerülnek árverésre.

Cy Twombly - Sunset című festményért 20 millió dollár körüli összeget várnakForrás: Christie's

A háború utáni és kortárs alkotások árverése azért is fontos, mert 2015 óta visszafogott az műtárgyak aukciós piaca, így a mostani több 10-20 millió dolláros tételt tartalmazó esemény a korábbi sikeres évekhez való visszatérést jelentheti a szektornak.

Jean-Michel Basquiat - Il Duce című alkotását szintén 25-35 millió dollár közé várjákForrás: Christie's