Kiszáll a szénből a világ egyik legnagyobb bányacége

szénbányászat bánya Kína
Workers sort coal on a conveyer belt near a coal mine in Datong, in China's northern Shanxi province on November 20, 2015. China will not improve on its pledges to control emissions, the country's top climate negotiator said on November 19 ahead of key UN climate change talks in Paris. AFP PHOTO / GREG BAKER / AFP / GREG BAKER
Vágólapra másolva!
Mindössze öt évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy a világ egyik vezető bányacége teljes egészében lemondjon a szénbányászatról. Ma ez valóssággá válhat, ha a Rio Tinto valóban eladja az utolsó szénbányáit is.
Vágólapra másolva!

A világ második legnagyobb bányacégének számító Rio Tinto Group az elmúlt időszakban egyre inkább igyekezett kihátrálni a szénből, és más eszközökre kezdett koncentrálni. Most pedig a fennmaradó ausztráliai szénbányáit is eladná a vállalat, amivel teljes egészében kiszállna a tüzelőanyagból – írja a Bloomberg.

A Rio Tinto potenciális szénmentes jövője azonban éles kontrasztot mutat a legnagyobb versenytársakkal.

A világ legnagyobb széneladójának számító Glencore például éppen tavaly növelte a kitettségét,

ahogy 1,1 milliárd dollárért éppen a Riot Tintótól vett eszközöket Ausztráliában. Ezzel párhuzamosan a világ áramellátásának nagyjából 40 százalékáért felelős szén az olyan óriáscégeknek is kiemelt terep, mint a BHP Billiton, míg az Anglo American kihátrált a szénkitettség csökkentésére vonatkozói terveiből.

Alkalmazkodó cégek

Noha számos bányavállalat optimista a szén jövőjével kapcsolatban, a jelentős szennyeződéseket okozó tüzelőanyag egyre nehezebb helyzetbe hozza a társaságokat, ahogy fokozódik rajtuk a kitettségek csökkentését célzó nyomás.

Norvégia szuverén vagyonalapja például nem fektet be olyan vállalatba, amely bevételeinek több mint 30 százaléka széneladásból származik.

Mindazonáltal a szénből való kiszállás nem pusztán etikai döntés kérdése a vállalatoknál. Ahogy a Rio Tinto vezetője fogalmazott, még egy olyan nagy cégnek is, mint az övé, igen ügyesen kell manővereznie, hogy végrehajtsa a tervet. Ráadásul a cégnek elég jó árakon kell értékesíteni a szénbányáit, hogy a részvényesek elvárásait is kielégítse.

A piacvezető Glencore kitart a szén mellett Forrás: AFP/Sebastian Derungs

Ezzel együtt viszont általánosan is érzékelhető, hogy a nagyvállalatok kezdenek hosszú távú terveket kidolgozni arra vonatkozóan, hogy

miképpen tudnak alkalmazkodni az új környezethez.

Ennek értelmében a diverzifikált működéssel bíró társaságok folyamatosan monitorozzák, hogy a jövőben mely nyersanyagokból érdemes kiszállni.

A szén leépítése

A benchmarknak számító ausztrál szén árfolyama közel 90 százalékot erősödött tavaly, ahogy Kína korlátozta a szénbányákban eltölthető munkaórák számát. Ebben az évben a nyersanyag még 3 százalékot izmosodott. Az ügyet ismerő források szerint azonban

a Rio Tintónak hamarosan már nem kell aggódnia a szén miatt.

Még októberben derült ki ugyanis, hogy megvannak a potenciális vevők két ausztráliai szénbányára, és december elejére már ajánlat is várható.

A londoni székhelyű bányacég egyébként 2015 óta folyamatosan építi le a széneszközeit. Idén pedig megegyezés született arról, hogy eladja a kezében lévő Coal & Allied Industries céget a kínai Yanzhou Coal Miningnak. A Glencore-ral kötött üzlet mellett pedig a társaság Mozambiknak is értékesített más ausztráliai projekteket.